Anders Ehnmark, journalist och författare, gick bort den 29 mars 2019.
Anders Ehnmark, journalist och författare, gick bort den 29 mars 2019. Bild: Åke Ericson

Anders Ehnmark var den goda stilens författare

Mikael van Reis minns en författare och journalist som förde in det djupa tankegodset också i kvällstidningarna.

ANNONS

I mitt arbetsrum sitter ett litet gulnat tidningsurklipp från Expressen uppnålat. Ett memento. Det är slutet på en artikel av Anders Ehnmark där nya tiders dumheter jämförs med gamla tider dumheter.

Vad det egentligen handlar om vet jag inte riktigt men: ”till slut en litterär fråga precis som de gamla engelska redaktörerna förstod. Bara den goda stilen kan övervinna dumheten.”

Kortare sagt, dumheten talar i jargong och den kan bara betvingas av den goda stilen. En god stil är nämligen också en tankestil; en intellektuell hållning. Det är något som präglar hela Anders Ehnmarks författarskap som har den i dag lätt ovanliga kompositionen av att på en gång vara journalistik, litterär form och intellektuell analys.

ANNONS

En intellektuell som lyckades föra in det djupa tankegodset i både kvällstidningar och böcker.

Ehnmark var både vänsterns uttolkare och kritiker. Han upplever det revolutionära 60-talet i reportage från det postkoloniala Afrika, han skriver samhällsdramatik med Per Olov Enquist (Chez nous), han är en specialist på italiensk politisk historia – och han fördjupar reflektionen om makt och rätt genom decennierna. Han lämnar aldrig det samtida men förbinder sitt gehör för ”lydnadens retorik” med en historisk idévandring. Han rör sig så runt ett vänsterliberalt tankegods där den goda stilen ibland kan övervinna den dumhet som aldrig upphör.

Allt Anders Ehnmark företar sig som författare handlar om frihetens väsen och möjligheter, om rättvisa och makt. Reportern Ehnmark som blev resenär och resonör, en intellektuell som lyckades föra in det djupa tankegodset i både kvällstidningar och böcker. I ögonhöjd med alla tänkbara läsare. Man skall helst kunna se det man läser. Det hör till den goda stilen.

I tidningsformen – Ehnmark var suverän på att skriva kort om stort. Där fanns blixtbilderna, den talande pregnansen. Som att kasta pil. Fast snabbheten var föredömligt nog aldrig hast. Fast hans fax kunde upprepa sig ibland.

För mig är Anders Ehnmark korta, eleganta böcker förtätade av vardag och oro, ljus och idéer. Från Edetorp, Sörmland. Där är rådjuren svår (över)träffade omvärldsanalytiker. Allra senast "Krigsvinter, dagbok från skogen" (2002) och "En stad i ljus, Antonio Gramscis slutsatser" (2005).

ANNONS

Men den viktigaste läsningen är tveklöst samlingsvolymen "Tre essäer och befrielse och frihet" från 1994. Det är där som Ehnmark resonerar sig genom Machiavellis maktlära från det hänsynslösa 1500-talet till Tocquevilles tankar om demokratin i Amerika 1830-talet, vilket mynnar ut i Ehnmarks stora fråga från 1960-talet, den om Afrikas befrielse från det koloniala oket.

”Det är skitpratet som är det farliga”.

Det är en briljant, elegant och skarpsinnig bok som påminner oss om att vår modernitet har djupa och svåra rötter. Machiavelli är då inte endast den cyniske fursteguiden utan i det stora även en subtil tänkare som genomskådar maktens hemligheter och samtidigt även ser befrielsens komplikationer. Makt ger rätt. Ger rätt makt?

Den realpolitiske Machiavelli kunde ändå även drömma om det goda tillståndet, som ett antikt ideal. Enligt Ehnmark om ett ”vivere civile”, det medborgerliga livet, ”om gläntor i historien, då krafterna ligger i balans och ett ögonblick av frihet är möjligt/---/ eftermiddagen på torget då de förnuftiga människorna, beredda att ta skäl, samlas för att dryfta de allmänna angelägenheterna, i ett gyllene ljus av mognad och Medelhav.”

Skönt så. Fast det ser illa ut idag när demagogin har skramlande högtalare i alla världens hörn. Jag sätter åter upp klippet från Expressen: ”bara den goda stilen kan övervinna dumheten.” Men även några andra rader från Anders Ehnmark: ”Det är skitpratet som är det farliga”.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS