Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den som inte vet vad Nordiska motståndsrörelsen står för kan se Uppdrag gransknings program om mordförsöket på Fidel Ogu. Där lär vi oss bland annat att NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation där medlemmarna uppmanas att attackera fiender och ständigt bära kniv, skriver America Vera Zavala. 

America Vera-Zavala: America Vera Zavala: Det går visst att säga nej till nazister, det gör andra

Kommersiella arrangemang som självpåtaget höjer yttrandefrihetens och demokratins fana kan mycket väl markera en gräns mot högerextremism.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi lever plötsligt i ett land där arrangörer, mässor och marknader inte kan säga nej till nazister och högerextremister. Det går inte är svaret, vi kan inte göra annorlunda, vi kan inte säga nej. Som om yttrandefriheten vore av gud given och endast tolkningsbar på ett sätt. Som om kommersiella arrangemang som självpåtaget höjer yttrandefrihetens och demokratins fana inte skulle kunna markera en gräns.

Jag blir helt svimfärdig av denna maskerade undfallenhet, senast manifesterat av de ansvariga för Almedalsveckan som nu ska släppa in Nordiska motståndsrörelsen under demokrativeckan. Har de förlorat sin förmåga att tänka? 

Det stora problemet med våldsbejakande högerextremism är inte vad dess företrädare säger, eller vad deras principprogram fastslår utan vad som är dolt men som vi ändå har stor vetskap om. 

När det gäller Nordiska motståndsrörelsen (NMR) så råder det ingen tvekan. Den som missat det kan se Uppdrag gransknings program om mordförsöket på Fidel Ogu. Där lär vi oss bland annat att NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation där medlemmarna uppmanas att attackera fiender och ständigt bära kniv. 

Ja, vem vill inte stöta på en sådan medlem i en smal gränd i pittoreska Visby en julikväll 2017? 

Och så har vi Bokmässan. För varje gång som vd:n uttalar sig ger hon undfallenheten ett ansikte. Hot mot journalister, författare, och politiker har de senaste åren ökat lavinartat. Den omstridda tidningen Nya Tider som förra året fick medverka har nu ställt sig bakom en video där hot mot journalister uppmanas. Det borde ju vara så lätt. Men Bokmässan anlitar jurister som kommer fram till att det inte är olagligt och därför kan man ändå inte säga nej. 

De ansvariga skulle kunna resonera precis tvärtom. Eftersom Bokmässan är en försäljningsgala för böcker där väldigt öppna och direkta möten mellan författare och läsare äger rum är det inte orimligt att tycka att dessa möten kan få ske utan att våld och hot ligger i luften. I synnerhet eftersom det är just det högerextremistiska politiska våldet som väldigt väldigt många av de mest publikdragande namnen på Bokmässan utsätts för.

Både Nobelstiftelsen och Folkets hus och parker har fattat beslut om att inte bjuda in/tillåta högerextrema organisationer. Gör det dem till motståndare till yttrandefrihet och demokrati? Nej, de har bara fattat ett annat beslut som även Bokmässan och Almedalen skulle kunna fatta. Men de vill inte så det vi kan göra är att gå någon annanstans. Om de inte bryr sig om fina ord om demokrati och yttrandefrihet så kanske de börjar lyssna när intäkterna sinar. 

Och när Elisabeth Åsbrink, Jan Guillou och Lena Andersson nu i olika artiklar bemöter den bojkottkampanj som finns genom att hävda att vi inte kan undvika att vara i samma rum som meningsmotståndare så håller jag med dem helt och fullt. Men diskussionen om Bokmässan och Almedalen handlar inte om åsikter utan om våld.

Och så läser jag en debattartikel skriven av Vd:n och projektledare för Almedalen. De skriver att de ska vara hårdare, skärpa kriterierna men formuleringarna får mig bara att tänka på spanskans utryck: ”hacerse el sueco”, ”att göra sig svensk” som innebär att titta åt ett annat håll. Och jag läser Johan Hilton i Dagens Nyheter som skriver att musiken till videon som Nya Tiders vice chefredaktör bidrog till som ligger på i bakgrunden medan teamet gör hembesök hos journalister är densamma som Breivik lyssnade på under tiden han utförde sin massaker. Och Bokmässans VD framstår nu som totalt tondöv.