Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/1

Amanda Lind ny kulturminister

Sveriges nya kulturminister är Amanda Lind, 38 år, partisekreterare för MP.

Spekulationerna var många och väldigt varierade inför måndagens tillkännagivande av vem som skulle ta över efter Alice Bah Kuhnke på posten som landets kulturminister. Bland de förhandstippade nämndes bland andra Aida Hadzialic (S), Ardalan Shekarabi (S), Maria Wetterstrand (MP) och Svenska filminstitutets vd Anna Serner.

På måndagen stod det klart att det blir Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind som blir Sveriges nya kultur- och demokratiminister och chef för kulturdepartementet.

"Inriktad på resultat"

– De som känner mig som politiker vet att jag är resultatinriktad och samarbetsinriktad, säger hon till TT på en pressträff direkt efter ministerutnämningen, och fortsätter:

– Jag ser fram emot att bygga vidare på det stora arbetet som har genomförts den här mandatperioden för att stärka kulturen i hela landet, satsa på barn och ungas likvärdiga rätt till kultur. Men också att säkra demokratin, fria mediers oberoende, den granskande journalistiken och de nationella minoriteterna, urfolket samerna.

"Kulturen stärker bildningen"

Kultur och hållbar samhällsplanering är hjärtefrågor för 38-åringen från Härnösand, som varit partisekreterare sedan 2016. På partiets hemsida skriver hon att "Kulturen ger upplevelser, stärker bildningen och får nya idéer att växa. Konst och kultur kan utmana etablerade föreställningar och stimulera det kritiska tänkandet. Alla ska ha möjlighet att ta del av och utöva konst och kultur."

Amanda Lind är född i Uppsala och uppvuxen i Luleå. Medlem i Miljöpartiet blev hon redan som tonåring, 1999, och tre år senare tog hon plats som ledamot i Umeå kommunfullmäktige. 2005 flyttade hon till Härnösand där hon 2010 blev språkrör för Miljöpartiet, och 2014 även kommunalråd.

Utbildad psykolog

Vid sidan av politiken är hon utbildad psykolog och har arbetat inom barn och ungdomspsykiatrin i Härnösand och Sundsvall.

Av sajten YippieHärnösand framgår att Amanda Lind är gammal rollspelare och lajvare som gärna läser serietidningar. Hon är intresserad av medeltiden, har spelat blockflöjt och sysslat med den textila tekniken nålbindning.

Under regeringsförklaringen slog statsministern Stefan Löfven bland annat fast att gratisentrén till landets statliga museum blir kvar, och att regeringen har för avsikt att satsa både på kulturskolan och på skolbiblioteken. Dessutom lovade Stefan Löfven att "konstnärers och kulturskapares ekonomiska trygghet ska förbättras".

Fakta: Tidigare kulturministrar

Alice Bah Kuhnke (MP) 2014–2019

Lena Adelsohn Liljeroth (M) 2006–2014

Lars Leijonborg (FP) 2006–2006

Cecilia Stegö Chilò (M) 2006–2006

Leif Pagrotsky (S) 2004–2006

Pär Nuder (S) 2004–2004

Marita Ulvskog (S) 1996–2004

Margot Wallström (S) 1994–1996

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.