Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Mitt första fokus var bara att försöka få ut min musik. Men sen blev det så mycket mer än vad jag drömde om.”
Bild: Elvira Glänte

Amanda Ginsburg spelar på Posthotellets tak

Efter att ha bokat om, planerat om, och ställt om i mer än ett år är den hyllade jazzartisten Amanda Ginsburgs spelning i Göteborg närmare än någonsin. På torsdag intar hon Posthotellets tak och vi har pratat med artisten om den efterlängtade spelningen.

– Mitt första fokus var bara att försöka få ut min musik. Men sen blev det så mycket mer än vad jag drömde om.

Så beskriver Amanda Ginsburg de hektiska åren bakom sig. På bara några år har hon blivit en av Sveriges mest hyllade jazzartister, och med två grammisvinnande soloalbum i bagaget ger hon sig nu ut på sin första turné sedan Covid-19 tog ett hårt grepp om landet.

– Fasen vad vi har kämpat för att detta ska bli av. Efter att det blivit uppskjutet så länge känns det härligt att äntligen få komma till Göteborg. Vår senaste spelning här var alldeles, alldeles speciell, säger hon.

LÄS MER: Konserter i Göteborg och på Västkusten sommaren 2021

Sedan Amanda Ginsburg släppte sin första EP 2017, har hyllningarna och hedersuppdragen kommit som på löpande band. Vi har fått se henne på ”Allsång på Skansen” och senast i år sjöng hon på SVT:s nationaldagsfirande. Men pandemin skulle kommat till att bli en krävande tid för henne.

– Min hjärna stängde bara ner i frustration. Men nu känner jag mig kreativ igen. När det har öppnat upp och man ser alla glada människor utomhus i sina sommarkläder och träffar nya människor och åker runt. Det är det här jag vill hålla på med och det är därför jag vill spela musik, säger Amanda Ginsburg.

LÄS MER: Violinstjärnan drivs av jakten på unika ljudet

Fakta: Amanda Ginsburg

Ålder: 31

Bakgrund: Född och uppvuxen i en musikerfamilj i Gamla Stan. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och var fram till solodebuten aktiv i kvartetten IRIS.

Släppte sitt debutalbum ”Jag har funderat på en sak”, 2018 och uppföljaren ”I det lilla händer det mesta”, 2020. Har nominerats till grammis i kategorin årets jazz tre gånger varav hon vunnit två. Uppträtt på ”Allsång på Skansen” två gånger och spelade även på SVT:s nationaldagsfirande 2021.

Aktuell: Ger sig ut på sin första turné sedan pandemins start, som nu på torsdag 8/7 stannar på Clarion Hotel Posts tak i Göteborg.

LÄS MER: Stora artister till Nefertitis festivalsommar

Vad är det som inspirerar dig till att fortsätta med detta?

– Det som inspirerar mig är att det är så roligt. Det är klart att det är en bekräftelse att få en Grammis, men det handlar också om att få berätta genom min musik. Det är ett sätt för mig att bearbeta olika saker, säger Amanda Ginsburg.

Du kommer ju att spela på ett hustak på torsdag. Har du höjdskräck?

– Nej inte alls. Jag kommer bara tycka det är helt fantastiskt att sjunga ut över taken. Det känns ganska mäktigt. Vad är det egentligen man gillar med att se ut över hustak? Det är liksom en massa små liv som pågår under de här tegelpannorna. Små stora liv. Jag kommer sjunga även för dem, de får lyssna om de vill.

LÄS MER: Ystad årets jazzkommun: "Kokar av jazz"

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.