Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den alternativa bokmässan kommer att hållas under helgen, trots att de fått nej från Göteborgs stad.  Bild: Lars Pehrson/TT
Den alternativa bokmässan kommer att hållas under helgen, trots att de fått nej från Göteborgs stad. Bild: Lars Pehrson/TT

Alternativa bokmässan blir av – trots allt

Den alternativa bokmässan kommer att hållas under helgen, det trots att de tidigare i veckan stoppades av Göteborgs stad på grund av säkerhetsskäl.

Den alternativa bokmässan, som sponsras av tidskriften Nya tider, kommer efter många om och men att äga rum, men det i hemlighet, skriver SVT Nyheter Väst.

– I morgon kväll ska vi ha en liten informell bokmässa i centrala i Göteborg, säger arrangören Jan Sjunnesson, debattör, författare och tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden till SVT.

Göteborgs stad nekade bokmässan tillstånd att hålla till vid Heden av säkerhetsskäl, något som GP skrivit om tidigare. Göteborgs stad uppger att polisen, utifrån det programinnehåll och medverkande på evenemanget, gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat. Utöver det kommer flera fritidsevenemang att äga rum samtidigt som mässan.

– Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, sa Carola Helltén tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

LÄS MER: Göteborgs stad stoppar alternativ bokmässa

Oklart vilka som kommer medverka

Bland de planerade programpunkterna finns samhällsdebattören Katerina Janouch, SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth och konstnären Lars Vilks. Om Vilks kommer att medverka vid mässan är dock ännu oklart.

– Det är inget jag kan prata om, vare sig han kommer eller inte, det är inget jag kan bekräfta, säger Jan Sjunnesson till SVT.

Enligt Jan Sjunnesson kommer dock Katerina Janouch att närvara vid bokmässan. Den alternativa bokmässan valde att hålla till vid Heden efter att de blivit nekade att medverka på den traditionella bokmässan, något de fick göra under 2016 och 2017. Anledningen till att de nekades i år är för att många andra författare bojkottade mässan i protest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.