Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den flamländske författaren Bart Moeyaert får årets Almapris. Pressbild. Bild: Joost Joossen/Pressbild

Almapriset till belgisk författare

Årets Almapris på fem miljoner kronor går till den flamländske författaren Bart Moeyaert. Valet synliggör "ett självlysande författarskap", skriver juryn i sin motivering.

Bart Moeyaert befinner sig på barnboksmässan i Bologna när TT når honom.

– Det här är underbart. Jag debuterade när jag var 19 år, läste Astrid Lindgren från att jag var 9 år och påverkades av henne, säger han och berättar att han själv kommer från en stor familj där han var en av sju bröder.

– Det kändes så rätt med Astrid. Jag läste om Bullerbyn och Saltkråkan där det också handlar om stora familjer, så jag kunde verkligen relatera, säger Bart Moeyaert medan folk hurrar för honom i bakgrunden.

– Var inte så snälla, då börjar jag snart gråta, utropar han lyckligt.

Produktiv författare

Bart Moeyaert debuterade redan som 19-åring som författare med romanen "Duet met valse noten". Sedan dess har denne produktive författare skrivit mer än 50 böcker – allt från bilderböcker till poesi. Han skriver också tv-manus och pjäser och undervisar i kreativt skrivande.

"Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare", skriver juryn i sin motivering.

– Jag älskar er! Åh, det är fantastiskt, sade en klart överväldigad pristagare när juryns ordförande Boel Westin ringde upp för att berätta att han fått priset.

Årets Almapristagare Bart Moeyaert är inte ute efter att gestalta idyller, eller klichébilden av den rena, oskuldsfulla barndomen, konstaterar juryn. I en av de få böcker som finns utgiven på svenska, "Kärleken man inte förstår", skildras en trasig familj i upplösning – sedd genom en 15-årings ögon.

Juryns ordförande Boel Westin tillkännagav att den flamländske författaren Bart Moeyaert blev 2019 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award, . Bild: Jessica Gow/TT

Inspirerad av Sinatra

Moeyaerts passionerade intresse för musik avspeglas på olika sätt i hans författarskap. Flera av hans böcker har inspirerats av genrer eller låtar, bland annat Nancy Sinatras "These boots are made for walking" ("De melkweg" som kom 2011).

Boel Westin konstaterar att Bart Moeyaert har en osviklig förmåga att gestalta den unga människan som inte har funnit sin plats – mellan barndom och vuxenliv, i en familj, eller i världen.

– Hans texter behandlar det komplexa på ett enkelt sätt, i positiv bemärkelse. De är inte svårbegripliga, men man behöver läsa långsamt för att se vad som står. Och han vidrör ofta komplexa frågor, säger hon till TT.

"Två olika världar"

Westin berättar om hans bok “Vintergatan” (“De melkweg”, 2011), som handlar om tre unga barn på en mur som kommenterar en kvinna och en hund som går förbi.

– Bakom dem pågår arbetet på ett skrotupplag. Och det där är så typiskt för honom: två olika världar, med en mur emellan.

Bart Moeyaert debuterade tidigt, och även om han mest skriver realistiskt har han även skrivit djurberättelser, bilderbokstexter, noveller och dramatik. Dessutom är han översättare. Få av hans böcker har kommit ut på svenska, här är han relativt okänd.

– Men det hoppas vi ändra på, för det förtjänar han. Bart Moeyaert skriver fantastiskt, variationsrikt och är verkligen en fullblodsförfattare, säger Boel Westin.

Internationell ryktbarhet

Efter 18 år har Almapriset nått internationell ryktbarhet, åtminstone bland barn- och ungdomsförfattarna och deras förlag. Numera brukar pristagarna känna till att de funnits på listan över de nominerade, i år 246 kandidater från 54 länder.

Fjolårets pristagare, amerikanska Jacqueline Woodson, har några råd att ge sin efterföljare. Bland annat att tänka ut ett bra svar på frågan om vad han vill göra för prissumman, fem miljoner kronor. Själv valde hon att köpa mark och starta ett residens för svarta konstnärer – Baldwin for the Arts – norr om New York. Nästa år ska de första författarna bo och arbeta där.

– På det sättet bidrar Alma till att förändra hur vi ser på kultur i USA och världen, säger Jacqueline Woodson i en kort intervju på Almaprisets hemsida.

Bart Moeyaert tar emot priset vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 29 maj i år.

Fakta: Almapriset

TT

Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset, är med sina fem miljoner kronor världens största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut till författare, berättare och illustratörer som belönas för sitt livsverk. Det kan också ges till läsfrämjande organisationer. Priset har ännu inte gått till någon renodlad muntlig berättare eller dramatiker. Den yngste pristagaren, australiske Shaun Tan, var 37 år när han fick priset 2011.

Fakta: Almapristagare

TT

De senaste fem åren har priset gått till:

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014, Barbro Lindgren, Sverige

Fakta: Bart Moeyaert

TT

Flamländske Bart Moeyaert debuterade 1983, blott 19 år gammal, med "Duet met valse noten". Han har översatts till mer än 20 språk. En av få böcker som finns utgivna på svenska är "Het is de liefde die we niet begrijpen", "Kärleken man inte förstår".

Dramat "Blote handen" från 1995 har belönats med Deutscher Jugendliteraturpreis och självbiografiske "Broere" har tilldelats Woutertje Pieterse Prijs.

Sedan 1995 är Bart Moeyaert författare på heltid. Han skriver tv-manus och pjäser och har översatt flera romaner. Han är bosatt i Antwerpen i Belgien.

Moeyaert har nominerats till Almapriset varje år sedan 2002.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.