Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Allt gav BT:s pris för <br>bästa debutromanen

Martina Lowden får Borås Tidnings debutantpris för sin omfångsrika bok Allt. - Jag skrek, beskriver författaren sin reaktion på beskedet
Debutantpriset delades under torsdagen ut för sjunde året. I motiveringen till valet av Martina Lowdens Allt skriver juryn att den över 600 sidor tjocka dagboksromanen är "ett spretigt sprakande språkkonstverk som ger nytt liv åt en klassisk genre".
Stefan Eklund, Borås Tidnings kulturchef och en av juryledamöterna, beskriver boken som "fantastiskt märklig, men bra".
Själv säger Martina Lowden att den skulle kunna ha blivit bättre.
- Men jag tror att den i stället blev mer lik livet, sådant det är. Fragmentariskt, växlande och utan en berättelse, säger hon.
På väg från Stockholm till Borås inför ceremonin berättar Martina Lowden att vinstbeskedet fick henne att ge upp ett jubelskrik. För den 23-åriga debutanten motsvarar prissumman på 100 000 kronor nära nog en årslön och hon konstaterar att tid är pengar. Den tänker hon ägna åt två böcker som köar inne i huvudet och som växelvis stjäl hennes uppmärksamhet.
- Det är dels en biografi om den svåraste vän jag har haft, dels en roman om en symbiotisk första kärlek. Men båda är i nuläget mer traditionella än min första bok.
På lördag gästar Martina Lowden den göteborgska lilla bokhandeln Vänder sig om, som vi skrev om i torsdagens tidning, för att läsa ur den prisade boken. De senaste månaderna har hon varit ute på flera uppläsningar.
- Det är roligt. Jag har så många fina läsare som gärna kommer fram och pratar, vilket jag är glad för.
I mötet med publiken måste hon anpassa verket och ordna texterna mindre fragmentariskt, samtidigt som en annan dimension tillkommer.
- Jag kan lägga in rytm, betoning, känslolägen och sådant som jag hoppas går fram även på boksidan, men som onekligen är lättare att framhäva när man har sin röst till hjälp.
Övriga nominerade författare till årets debutantpris var Susanna Alakoski för Svinalängorna, Per Johansson för Göteborg i päls, Fabian Kastner för Oneirine samt Anna Schulze för Brist. Priset har delats ut sedan 2001 och gick förra året till Andrzej Tichy för romanen Sex liter luft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.