Allt du behöver veta om artisterna som tävlar i Göteborg

Fem återvändare och två debutanter ställer upp i Göteborg. Men vilka är det egentligen som ska framträda för publiken i Scandinavium under lördagen?

ANNONS
|
Klara Hammarström tävlar med sången "Nobody".
Klara Hammarström tävlar med sången "Nobody". Bild: Claudio Bresciani/TT

1. Klara Hammarström – "Nobody"

I den svenska hästvärlden är Klara Hammarström en kändis. Delvis på grund av framgångarna i hoppning och fälttävlan. Men också genom realityserien "Familjen Hammarström". I SVT-serien får tittarna följa den stora syskonskaran (totalt elva stycken) och deras ridsportsintresse. Kanske kan det ge henne en skjuts i tävlingen.

– Peders (Fredricson, ryttare som vunnit Jerringpriset två gånger efter stor rösthjälp från rid-Sverige) fru skrev till mig på Instagram "Häst-sekten är med dig Klara". Då lade jag ut "Absolut. Två Jerringpris och Mello???"

LÄS MER:Debutanten: Vill undvika förnedrings-tv

Men det är inte bara hästtävlingar som ligger Klara Hammarström varmt om hjärtat, utan förstås även musiken. Förra året släppte 19-åringen debutsinglarna "Break up song" och "You should know me better". Hon ska också vid flera tillfällen ha tackat nej till att medverka i Idol.

ANNONS

När hon nu gör debut i Melodifestivalen är det med låten "Nobody" som recensenterna tycker låter som Shakira, men som hon själv beskriver som en dansant girlpowerlåt.

Programledaren Linnea Henriksson uppträdde tillsammans med Jan Johansen under Melodifestivalens deltävling 1. Jan Johansen var på grund av det sena beskedet inte med under den första repetitionen.
Programledaren Linnea Henriksson uppträdde tillsammans med Jan Johansen under Melodifestivalens deltävling 1. Jan Johansen var på grund av det sena beskedet inte med under den första repetitionen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

2. Jan Johansen – "Miraklernas tid"

Han var egentligen inte menad att stå här igen. Jan Johansen. 54-åringen som redan har tävlat i Melodifestivalen fyra gånger och även har vunnit med klassikern "Se på mig" år 1995.

LÄS MER:Jan Johansen tvekade inför att ersätta Flinck

Under måndagen kom ändå beskedet att veteranen tar över den låt som från början var menad för Thorsten Flinck. SVT hade fått nys om att skådisen och regissören var indragen i en rättsprocess om olaga hot efter ett bråk i Varberg i maj förra året. Jan Johansen som framträdde i Melodifestivalens första mellanakt fick frågan. Efter att ha lyssnat på låten sade han ja.

Låten heter "Miraklernas tid" och Jan Johansen själv säger att den är något ovanlig för honom men att den har en väldigt fin och poetisk text. I samband med artistbytet har låten höjts ett tonsteg för att bättre passa hans röst.

Dotter tävlar med sången "Bulletproof"
Dotter tävlar med sången "Bulletproof" Bild: Claudio Bresciani/TT

3. Dotter – "Bulletproof"

Värmlänningen Johanna Jansson är mer känd under artistnamnet Dotter. Ett namn som anspelar till hennes stora känslor för naturen och klimatet och kan läsas ungefär som "dotter till Moder jord".

LÄS MER:Femtio kulturhändelser i Göteborg år 2020

Den värmländska naturen är drivkraften i hennes skapande, trots att hon flyttade till Stockholm för att kunna arbeta med musiken. Och arbeta med musik har hon gjort, inte minst kopplat till Melodifestivalen. 2017 var hon med och skrev "A million years" till Mariette och 2019 "Victorious" till Nina Hedlund. Det året framträdde hon också som mellanakt med Måns Zelmerlöw med duetten "Walk with me".

ANNONS

Själv har hon ställt upp 2018 med låten "Cry". Hon var då vinsttippad men kom näst sist i sin deltävling och åkte ut. Hon sade då att hon inte skulle tävla i Melodifestivalen igen, men verkar alltså ha ångrat sig.

Uptempo-låten "Bulletproof" menar hon handlar om att våga visa sig sårbar. Däremot har den kanske något mindre koppling till naturen.

– Men jag har bibehållit mitt organiska sound på ett sätt. Det är vissa instrument som fortsatt är organiska. Jag tror man hör att det är jag, bara lite mer modernt och kanske lite mer kommersiellt, säger hon.

Méndez och Alvaro Estrella tävlar med sången "Vamos amigos".
Méndez och Alvaro Estrella tävlar med sången "Vamos amigos". Bild: Claudio Bresciani/TT

4. Méndez ft. Alvaro Estrella – "Vamos amigos"

Leopoldo Méndez föddes 1975 i Valpaíriso i Chile (där han ställde upp i borgmästarvalet 2016) och kom till Sverige som barn. Genomslaget gjordes redan 1999 under artistnamnet DJ Méndez och med den explicita låten "Razor tongue" som tog sig högt upp på topplistorna.

LÄS MER:Hit kommer Melodifestivalen 2020

I Mello-sammanhang är han en veteran. Redan 2002 ställde han upp med låten "Adrenaline" och kom tvåa efter Afro-dite. Sedan dess har det blivit ytterligare två framträdande. Senast 2018 med publikfavoriten "Everyday" som kom sist i finalen, men blev en rejäl partyhöjare på discogolven.

Nu ställer han upp med låten "Vamos amigos" tillsammans med Alvaro Estrella som även han är en riktig Melloveteran. I flera år har han varit bakgrundsdansare i Melodifestivalen och Eurovision. Han tävlade också själv 2014 med låten "Bedroom" men åkte ut i deltävlingen.

ANNONS

LÄS MER:Méndez om oroligheterna i Chile: "Vi måste organisera oss"

"Vamos amigos" beskrivs som en festlåt men med politiska undertoner.

– Vi är så skilda just nu. Speciellt i vårt hemland Chile. Jag har bott här i många år men när jag åker dit och ser vad som händer där är det fruktansvärt, säger Leo Méndez.

– Även om det är en kommersiell låt finns det ett litet budskap att vi kan göra det tillsammans. Let's do it. Vamos amigos.

 Linda Bengtzing tävlar med sången "Alla mina sorger"
Linda Bengtzing tävlar med sången "Alla mina sorger" Bild: Claudio Bresciani/TT

5. Linda Bengtzing – "Alla mina sorger"

Det finns Melloveteraner och så finns det Linda Bengtzing. När hon nu ställer upp med break-up poplåten "Alla mina sorger" blir det sjunde gången hon deltar i Melodifestivalen.

LÄS MER:Veckans kulturmåsten i Göteborg – vecka 6

Första gången hon presenterade sig för musiktävlingens publik var 2005 med "Alla flickor". Året efter följde "Jag ljuger så bra" och 2008 kom "Hur svårt kan det va?" Samtliga låtar har ett tydligt Linda Bengtzing-sound och så har även hennes ytterligare tre bidrag.

Det har tvistas en aning bland de lärda om hennes sju låtar innebär att hon är Melodifestivalens meste soloartist genom tiderna. Det beror en aning på hur man räknar, men hon är tveklöst bland topp tre tillsammans med Östen Warnerbring och Ann-Louise Hanson.

– Rekordet innebär att jag har varit på olika geografiska platser och tävlat mest som soloartist, säger Linda Bengtzing med rynkad panna och tydliga handgester.

ANNONS
Paul Rey tävlar med sången "Talking in my sleep"
Paul Rey tävlar med sången "Talking in my sleep" Bild: Claudio Bresciani/TT

6. Paul Rey – "Talking in my sleep"

Paul Rey, eller Pauli Jokela som han egentligen heter, är en 27-årig skåning som såg Timbuktu framföra "Alla vill till himmelen men ingen vill dö" på Malmöfestivalen som barn och kände "det där vill jag också göra". Och det gjorde han också.

– Det sjukaste hände när jag var sexton år. Jag gjorde rapmusik innan och skickade till honom på Twitter: "jag är också från Lund. Du borde kolla in Youtube-klippet där jag gör en låt". Han svarade direkt "det här är skitfett, skicka din mejl". Och jag får spel alltså!

LÄS MER:Dessa tävlar i Göteborg – GP har lyssnat på bidragen

Sedan dess har han skrivit skivkontrakt med amerikanska Epic Sounds, fått Quincy Jones som mentor, spenderat långa dagar med att skriva musik i Los Angeles och blivit kontaktad av världsstjärnan Snoop Dogg, som ville gästa på hans låt "California dreaming".

Nu debuterar han med låten "Talking in my sleep" som han själv beskriver som en driven powerballad om kärlek och saknad.

Anna Bergendahl tävlar med sången "Kingdom come"
Anna Bergendahl tävlar med sången "Kingdom come" Bild: Claudio Bresciani/TT

7. Anna Bergendahl – "Kingdome come"

Svenska Mellofantaster har ofta delade känslor kring Anna Bergendahl. När hon 2010 som 18-åring vann hela Melodifestivalen med "This is my life" slutade det med Sveriges sämsta resultat i modern tid. Låten är fortfarande det enda svenska bidrag som inte gått till final.

LÄS MER:Här är alla artister i Melodifestivalen 2020

Efter att ha fortsatt med musiken i Sverige och USA valde Anna Bergendahl att lägga om sitt liv och började studera till läkare i Örebro. Tanken var en nedtrappning men i stället blev det precis tvärt om. 2019 återvände hon till Melodifestivalsscenen med låten "Ashes to ashes" som tog sig till final via andra chansen. Hos Mellofansen tycktes det mesta vara förlåtet.

ANNONS

Nu återvänder hon med "Kingdome come", där countrypopkänslan är en aning nedtonad men där mycket ändå känns igen från fjolårets tongångar. I år är dock skillnaden att hon inte kommer att plugga samtidigt.

– Det är det enda jag ångrar från förra året. Att jag var så envis. För det blev väldigt splittrat att göra två saker samtidigt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS