Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Allt detta har lärt mig att fortsätta kämpa"

Det är hög stämning på Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården när ungdomarna samlas för audition i nya, tredje Min ort-filmen.

Sabrin Gabdon är 16 år och det strålar om henne. Hon har just varit inne på provspelning för filmprojektet Min ort 3. Det var förstås roligt och pirrigt. Men framför allt är hon stolt.

– Jag vill visa att folk från mitt land kan vara med, och att man kan vara med med slöja. Min mamma är stolt över mig. Jag är stolt över mig själv. Att skådespela är jättekul, säger hon.

Inne på sin audition mötte hon filmens regissör och manusförfattare Johan Melin och Deniece Ignacio Nyman, som är 20 år och var med också i förra Min ort-filmen. Många av ungdomarna som varit med i de tidigare filmerna, fortsätter i nästa.

– Det är så himla kul att inspirera nya ungdomar att vara med, att få vara en förebild för dem. Det är mycket grupptryck bland ungdomarna här ute, men får man med en får man ofta med alla. Detta blir ett grupptryck fast på ett positivt sätt, säger Deniece Ignacio Nyman.

Läs mer: Min ort satsar på film i Bergsjön

På plats är också Mina Franzén är 16 år och hon har varit med i båda de tidigare Min ort-filmerna.

– För mig har det betytt jättemycket. Jag kommer från förorten och det är inte vanligt att få skådespela och gå på röda mattan. Nu ser jag också hur jag kan vara med och hjälpa nya i projektet, hur folk utvecklas.

Läs mer: Glassig premiär för nya Min ort-film

Ett sätt att ge igen

Mitt bland ungdomarna står initiativtagaren, skådespelaren och eldsjälen Said William Legue, med en energi som omfamnar alla i hans närhet. Detta är sista provspelningstillfället innan han går vidare i arbetet tillsammans med regissören och manusförfattaren Johan Melin. I påsk drar filmandet igång.

– Jag kommer från Bergsjön och jag fick själv chansen när Agneta Fagerström-Olsson kom ut till oss för att göra för Kniven i hjärtat. Detta är mitt sätt att ge tillbaka, jag vet att det betyder så mycket att någon ser en.

– Och jag är så imponerad av ungdomarna, de är sådana talanger!

Exakt vilken väg filmens handling kommer att ta vet ingen till hundra procent än. Mycket av innehållet inspireras av ungdomarnas egna erfarenheter och berättelser.

– Den här gången kommer vi att lyfta fram tjejerna ännu tydligare. Ambitionen är att komma in bakom kulisserna, ungdomarna rör sig ju mellan en rad olika roller, hemma, i skolan, med kompisarna och vi vill spegla deras vardag lite tydligare. Det kommer att bli både roligare och tuffare än tidigare filmer, säger Johan Melin, som inte vill bli för detaljerad kring handlingen.

– Vi kan kalla filmen en socialrealistisk superhjältehistoria.

Har längtat till nya filmen

Skandar Chouchane är 15 år och han var också med i förra filmen efter att ha halkat in i projektet lite av en slump, något han inte ångrar en sekund. Att vara delaktig i Min ort-arbetet betyder mycket för honom.

– Jag hittade nya vänner här, en ny miljö. Att få vara med här, att ha något att bra att gå till varje dag det gjorde mig så glad. Jag kände också att jag utvecklades med skådespeleriet. Allt detta har lärt mig att fortsätta kämpa. Nu tänker jag varje dag: Vad behöver jag för att den här dagen ska blir så bra som möjligt?

Är skådespeleriet något du tänker satsa på i framtiden?

– Först kommer sporten, jag spelar fotboll i Hisingsbacka, och så studierna. Skådespeleri är näst i tur.

"En fantastisk värme"

I vimlet av alla ungdomar uppspelta inför sin audition, hittar vi också en tungviktare i Filmsverige – Madeleine Ekman, tidigare vd och producent vid Zentropa Sweden och tillträdande filmkonsulent vid Svenska filminstitutet. Hon har fungerat som något av en mentor för projektet och för Said William Legue.

– Jag kunde inte låta bli att komma hit i dag och se hur det går, för detta är så roligt. Det finns en sån fantastisk värme i det här projektet. Det är inte bara en film, detta är att öppna en ny värld.

Fakta: Min ort

Den första Min ort-filmen hette A love story utspelade sig i Bergsjön och hade premiär under Göteborgs filmfestival 2017.

Min ort 2: This is Sweden, hade premiär tidig höst 2017 och utspelades sig mestadels på Hisingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.