Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Allt började med sciencefiction från Mälaröarna"

Amazon gör serie av hans förra bok, Hollywood film av hans nyaste. Konstnären Simon Stålenhag gästade GP:s monter på lördagen.

Svenske konstnären Simon Stålenhag har fascinerat och hyllats för sina futuristiska och originella verk.

I bokmässans monter berättar Simon Stålenhag för GP:s Victoria Greve att han började rita fåglar och djur när han var sju-åtta år.

LÄS MER: Sci-fi-resa genom skymningslandet

– Jag köpte akvarellfärger. Jag har aldrig pluggat konst, det var bara en lek för mig, något som jag gjorde hemma. Så har det varit hela tiden. Det känns som att jag inte gör något vuxet.

Beskriv dina bilder!

– Jag kallar det "folkhems-sciencefiction" från min uppväxt i Mälaröarna, sent 80-tal och tidigt 90-tal.

Varifrån kom idéerna?

– Jag har alltid gillat det svenska landskapet och målat det. När jag var 24-25 började jag måla robotar, jag jobbade med dataspel så jag lärde mig det. Det var inte uppenbart att jag skulle blanda från början, men fingrarna kliade att göra båda två och jag hade inte så mycket tid.

LÄS MER: Svensk scie-fi-konst blir tv-serie

Slog igenom på sociala medier

Simon Stålenhag berättar att han slog igenom när han hade tillräckligt många bilder till en bildserie att dela på sociala medier.

– Det blev en snöbollseffekt. Det började med att kompisar och familj delade, men när de stora nätsajterna började dela mina bilder då tog det fart.

Hur märktes förändringen?

–Jag fick fler e-mail, jag slutade svara för att det blev för mycket. Jag fick jobberbjudande, kul och smickrande saker som jag tackade nej till. Jag ville fortsätta med mitt projekt. Jag har tackat nej till jättemycket grejer, för mig har böckerna varit viktigare.

På film i USA

Hans konstbok Ur varselklotet från 2014 med retrofuturistiska målningar, robotar och mystiska maskiner mitt i det svenska 80-talet, ska nu bli en amerikansk serie för tv-tjänsten Amazon, med en budget på en halv miljard kronor.

– Den ska börja spelas in nästa år. Det är kul och spännande, säger Simon Stålenhag.

Tidigare i år kom Stålenhag med boken Passagen, där han förflyttar sitt bildspråk från Sverige till USA. Boken har beskrivits som betydligt mörkare och obehagligare än hans tidigare. Och nu har Hollywood intresserat sig för Passagen.

– Den ska bli en långfilm. De som gör Avengers-filmerna som gör den.

Just nu jobbar Simon Stålenhag med sin fjärde bok.

– De har blivit mörkare och mörkare mina böcker och denna är riktigt postapokalyptisk, med en planet som mår så dåligt att man måste ha gasmask. Det har verkligen gått åt skogen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.