Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fredrik Rixman på Untiy Jazz fortsätter oförskräckt framåt,  Bild: Stefan Edetoft
Fredrik Rixman på Untiy Jazz fortsätter oförskräckt framåt, Bild: Stefan Edetoft

"Allt är bättre för verksamheten än att stänga ner"

Nattlivet är förfruset, somliga vågar inte ens gå ut – men Unity Jazz fortsätter med sina spelningar. Hur rättfärdigar man att hålla öppet trots virushotet? Och är det över huvud taget lönsamt? GP har pratat med Fredrik Rixman, en av ägarna till den göteborgsbaserade jazzklubben.

Världsekonomin håller på att söla ihop, regeringar låser sina länder som bankvalv. Restriktionerna kring fri rörlighet i Sverige dras åt, och dras åt – sen dras de åt ännu lite till.

Är det inte bara ihåligt, kanske också en aning oanständigt, att ställa till med konsert mitt i allt detta?

Fredrik Rixman, en av ägarna till Unity Jazz, förstår på alla vis om människor har sina reservationer. Samtidigt menar han att smittorisken på den lilla jazzklubben är förhållandevis mild:

– Vårt gästbortfall har varit så stort att vi inte ens har behövt överväga att be folk att distansera sig. Social distansering har skett väldigt naturligt här, om man säger så.

Han skrattar lite, men låter inte road. Unity Jazz är en av få lokaler i Göteborg som fortfarande arrangerar spelningar idag – två stycken under påskhelgen. Detta trots att Sverige, enligt både oroshjärtan och experter, står i mitten av en pandemi.

– Vi har bestämt oss för att det måste gå, och för att vi måste fortsätta, menar Fredrik. Sen får vi försöka hålla kontroll på situationen om det råkar bli fullsatt någon gång – men vi har verkligen inte haft lyxen att ha det problemet.

"Dels vill vi värna om de inhemska och lokala musikerna, som blöder just nu"

Varför är det värt att hålla öppet trots att så få kommer?

– Dels vill vi värna om de inhemska och lokala musikerna, som blöder just nu. Det kanske är hälften så många som kommer på konserterna numera: men musikerna får ändå mat, de får pilsner, det kommer in lite pengar i bandkassan. Det känns fint att kunna erbjuda dem en liten dos av sin vardag.

Han fortsätter:

– Och detsamma gäller för allmänheten: om man vill komma bort, få ett miljöombyte eller annat. Nästan allt är bättre för verksamheten än att stänga ner fullständigt.

LÄS MER: Så påverkar coronaviruset nattlivet i Göteborg

Om ni nu mot förmodan blir helt övermannade av folk som vill titta på jazz, hur gör ni då?

– Vi har, och kommer fortsätta hålla oss vid en gräns på runt 50 personer när det gäller publik. Sen har vi tillgång till en innergård tillsammans med Champagnebaren – så vi har också möjlighet att sprida ut folk om det skulle vara så. Och blir det riktigt galet får man börja ta bort stolar och annat så folk går: det finns ingenting svenskar hatar mer än att stå upp.

"Det finns ingenting svenskar hatar mer med att stå"

Hur skapar man en bra stämning trots att en pandemi pågår utanför?

– Jag tror två ingredienser behövs egentligen: man låtsas som att det regnar, och är lika glad och trevlig som vanligt. Men man får också försöka avläsa gästerna: vissa har en helt obrydd energi, andra är lite tyngda. Sen får man inte vara rädd för att nämna elefanten i rummet – man får försöka skämta och skoja. Jag tror inte att någonting blir bättre av att man går runt och hänger läpp.

Unity Jazz har trånga lokaler – hur gör ni för att dämpa smittorisken? Och hur skyddar ni era anställda?

– Vi kommer fortsätta sprita händerna konstant, tvätta kortapparater och annat. Sen måste man komma ihåg att seriösa restauranger alltid är fruktansvärt rena platser. Baren och köket städas med kemikalier typ två gånger om dagen.

Fredrik Rixman stannar upp lite, och avslutar:

– Men visst, vi har ju den mänskliga faktorn här att tänka på också – allt kan hända. Man får helt enkelt hålla avstånd och undvika att kramas. Vilket är enkelt när man är hyfsat introvert, som jag är.

Unity Jazz är en jazzklubb som ligger mittemot domkyrkan i Göteborg. Den har funnits i tre år, och är en av få lokaler som fortfarande arrangerar spelningar trots Covid-19.

Ikväll vid klockan nio framträder Matti Ollikainen Trio här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.