QAnon–konspiratörer har en övertro på sin egen förmåga.
QAnon–konspiratörer har en övertro på sin egen förmåga. Bild: Ted S. Warren

Allt är inte alls möjligt – hur mycket du än vill det

QAnon-konspiratörer, covid-skeptiker och 5G-kritiker tror på sig själva för mycket. Det menar Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I ett videoklipp på instagram blir en kvinna i USA utsläpad ur ett café av polisen, eftersom hon vägrar att bära mask.

”Jag blir inte arresterad! Jag blir inte arresterad!” vrålar hon psamtidigt som polismännen sätter handklovar och mödosamt baxar in henne i polisbilens baksäte. Trots ihärdigt hävdande av motsatsen blir hon uppenbarligen arresterad.

Vi har sedan stormningen av Kapitolium sett otaliga exempel på människor som ena stunden, fyllda av någon slags revolutionär extas, klampade omkring inne i Kongressen och bar med sig allt löst. För att i nästa stund se ut som skrämda kaniner på polisernas foton. De trodde säkert inte heller att de skulle behöva stå till svars för sina handlingar. Vare sig Qanon eller Donald Trump kom för att hjälpa dem.

ANNONS

När jag räknar upp de här exemplen tror jag de flesta håller med om att de är fullkomligt sanslösa.

”Dumhuvuden, knäppgökar, typiskt amerikaner” kanske ni tänker.

LÄS MER:QAnon-konspirationen är ett underbetyg till vår civilisation

Men vad tänker ni om jag säger att det här är människor som gått på bluffen om att allting är möjligt bara man vill det tillräckligt mycket? Som får betala dyrt för att de trodde på lögnen om att allt sinnet kan tänka kan också bli verklighet. Att filterbubblor, falska nyheter och post-sanning i mångt och mycket är entreprenörernas fel? Att det går en rak linje från en vältränad motivationstalare med ett headset som gestikulerar mot en powerpoint på en inspirationsdag till demokratins sönderfall?

Osanningen ”allt är möjligt” har hamrats in i folks hjärnor till den milda grad att de tror det skulle räcka med att säga ”jag blir inte arresterad” för att inte bli det. Från ”allt är möjligt” är det inte långt till ”allt jag känner på mig är sant” och snart tror du kommer kokas levande av 5G.

Du styr över ditt eget öde. Tills du inte gör det och själva verkligheten gör kaos med dig.

Detta är svårt. Ingen vill vara tråkmånsen som säger ”Nej, faktum är att det i själva verket är ytterst lite som är möjligt.”

ANNONS

När mina barn sa att de ville bli poliser, advokater, youtubers och vinna melodifestivalen samtidigt svarade jag förstås ”klart ni kan” med så mycket övertygelse i rösten jag kunde frammana.

Men vi måste prata om att för varenda en som följde sina drömmar och nådde sina mål finns hundra som inte gjorde det. Som gick i konkurs. Som inte orkade. Som inte var tillräckligt begåvade. Som satsade för tidigt eller för sent eller som helt enkelt bara hade otur.

LÄS MER:”Q shaman” är den nye mannen

”Men Johan, DU följde ju dina drömmar, trodde på dig själv och lyckades” kanske någon säger. Gjorde jag? Att hanka mig fram i mediebranschen var plan B. I själva verket ville jag bo på ett hangarfartyg och kunna skjuta laser från ögat. Jag är grymt misslyckad.

Vi måste ifrågasätta att det finns ett recept på framgång. Säga ”sitt ner” till motivationstalarna och inspiratörerna. Ni ska inte få tuta i fler människor era dumheter. Det är direkt farligt. I bästa fall går de runt och känner sig misslyckade för de inte lyckades tro på sig själva tillräckligt hårt. I värsta väser de att Covid-19 är en bluff med sitt sista andetag innan de dör av Covid-19.

Läs mer av Johan Wanloo:

ANNONS

LÄS MER:Det är dags att sluta älska karismatiska personer

LÄS MER:Munskydd var punk – men inte längre

LÄS MER:Köerna till femkronorsölen är ”det gamla Sverige”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS