Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Alliansen vill säga upp avtalet om Stora teatern

– Kommunen ska inte driva en kommersiell gästspelsscen, säger Kristina Tharing (M).

Stora teatern hyrs av kommunala fastighetsbolaget Higab sedan 2012. Men om drygt ett år kan det vara slut med det. Alliansen vill säga upp avtalet.

– Stora teatern har ett jättefint utbud men vi ifrågasätter att kulturnämnden ska driva en gästspelsscen för kommersiella föreställningar. Vart tog Pusterviksteaterns verksamhet vägen?, säger Kristina Tharing (M) andre vice ordförande i kulturnämnden.

Hon påpekar att syftet med Pustervik var att upplåta en scen för fria kulturgrupper som inte skulle ha råd att uppträda annars. När lokalerna vid Järntorget dömdes ut beslutade kulturnämnden att hyra Stora teatern och flytta verksamheten dit, men där är kostnaderna högre.

– Stora teatern kostar drygt 20 miljoner kronor om året i hyra, varav 10 miljoner i administrativa kostnader. Är det verkligen rätt sätt att använda skattebetalarnas pengar? Vi måste hushålla.

LÄS MER: Moderaterna vill se över kulturskolan och bidragen

Kulturnämndens avgående ordförande Mariya Voyvodova (S) menar å sin sida att en gästspelsscen "möjliggör scenkonst som göteborgarna annars inte kunnat ta del av". Hon hävdar också att "jämlikheten lyser med sin frånvaro i Alliansens budget". Men Kristina Tharing håller inte med.

– Är det något vi kämpat för så är det jämlikhet. Det råder en otrolig ojämlikhet mellan stadsdelarna, som har skapats under det rödgröna styret. Särskild för de unga, Centrum och Majorna-Linné utnyttjar till exempel kulturmöjligheterna för barn mycket mer än Angered. Vad gäller specifika satsningar, som Staden där vi läser för våra barn, så kan jag inte uttala mig ännu, där har vi inte pratat ihop oss i Alliansen ännu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.