Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biblioteken i Göteborg fredas, skriver alliansen i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen. Bild: Petter Trens
Biblioteken i Göteborg fredas, skriver alliansen i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen. Bild: Petter Trens

Alliansen: Inga bibliotek läggs ner

Inga bibliotek i Göteborg kommer läggas ner. Det skriver den styrande alliansen i Göteborg i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen. I stället ska pengarna tas från annat håll.

Kritiken mot kulturförvaltningens budgetförslag, baserad på alliansens budget, om att lägga ner bibliotek har mött hård kritik från flera håll. Flera namninsamlingar har startats, och på Styrsö genomfördes på torsdagen en aktion där skärgårdsbor lånade upp biblioteksböcker, med löftet att hålla dem "kidnappade" tills ett beslut om att biblioteket fick vara kvar var fattat.

Men nu meddelar alliansen att biblioteken fredas.

LÄS MER: Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Pengarna kommer istället tas från annat håll, men var är i nuläget oklart.

– Vi har inga planer på att lägga ner några bibliotek. Inför kulturnämndens beslut om budget har nu alliansen säkrat att inga bibliotek kommer att läggas ner genom andra åtgärder. Biblioteken i Göteborg är ett nav för läsning och bildning. Litteraturen är en unik källa till kunskap, förståelse och fördjupning, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren.

GP har sökt Ann Catrine Fogelgren för att fråga om vilka dessa åtgärder är, men utan att få svar.

LÄS MER: Nedläggning av bibliotek en skam för Sverige

Totalt behöver kulturnämnden spara 30 miljoner kronor 2020. Kulturförvaltningen har lagt fram ett förslag som bland annat innebär att spara 16,7 miljoner genom att flytta fram behövliga satsningar som nyrekryteringar och företagshälsovård. Därtill ska alltså 13 miljoner sparas genom att lägga ner verksamheter.

2,5 miljoner kronor tas enligt förslaget från Film i Väst. Därutöver har kulturförvaltningen listat en rad verksamheter för politikerna att ta ställning till. Förutom sex bibliotek samt nedskärningar på bokbussarna rör det sig om Sommarunderhållningen, Kulturnatta, Urban Konst, Skolbio, Kultursommarjobben, Göteborgs film- samt danssatsning och utvecklingsstödet till Kulturskolan.

Beslut tas på kulturnämndens sammanträde måndag, 16 december.

LÄS MER: De lånar upp bibliotekets böcker i protest

Nedläggningshotade bibliotek

Kulturförvaltningen i Göteborg har tagit fram ett budgetförslag för 2020, baserad på den styrande alliansens budget, där en nedläggning av sex bibliotek i Göteborgs stad ses som möjliga: Stadsbibliotekets 300m2, Älvstranden, Styrsö/Donsö, Trulsegården, Hjällbo och Kärra. Att just dessa har valts beror i första hand på att lokalerna inte har långa hyresavtal. Därtill har nedskärningar för Bokbussarna föreslagits.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.