Alla tredjeklassare får boken Monstret i natten

Nästa vecka får alla tredjeklassare i Göteborg en bok i present. I år är det Monstret i natten som delas ut.

ANNONS
|

Monstret i natten är skriven av Mats Strandberg och illustrerad av Sofia Falkenhem. Den kom ut 2016 och är den första i en trilogi om monstret Frank. Den bok som delas ut nästa vecka är en specialutgåva som tryckts upp speciellt för detta tillfälle.

LÄS MER: Ett monster som söker gemenskap

Det är sjuttonde året i rad som Göteborgs stad delar ut böcker till barn i årskurs 3. Projektet finansieras av Göteborgs stads kulturnämnd och Statens kulturråd

– Det är med stor glädje vi presenterar årets bok. Mats Strandberg har bland annat skrivit skräckböcker för vuxna och kan verkligen berätta med spänning. Han är också en mästare i att beskriva människors inre tankar och känslor. Sofia Falkenhems bilder passar så himla fint till berättelsen om Frank, med sina blå, lite mystiska toner, säger Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Som en gigantisk bokklubb"

Kulturnämnden vill genom gåvan ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla sin fantasi och sin språkförmåga, vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter”.

– Att vårt fluffiga monster, Frank, har blivit utvalt i detta fina projekt är enormt hedrande. Särskilt som Frank själv älskar att läsa böcker. Han ser böcker som sina vänner. Men det är inte alla barn förunnat, och att väcka läsglädje var något vi verkligen jobbade med i både text och bild. Vi ville att boken skulle vara en öppen famn som bjuder in, utan att krångla till det i onödan, samtidigt som det finns mycket att upptäcka både mellan raderna och i bilderna. Nu hoppas vi att Frank får massor av nya vänner på västkusten, säger Mats Strandberg.

LÄS MER:Svenske succéförfattarens bok kan bli amerikansk tv-serie

Under den nationella barnboksveckan vecka 46, får barnen komma till sitt bibliotek och hämta sin bok och när boken har lästs i skolan får den följa med barnen hem.

- Tänk att 6 500 barn ges möjlighet att läsa samma bok! Det är som en gigantisk bokklubb, där barnens lärare ges en unik möjlighet att vara bokklubbsledare, säger Bodil Alvarsdotter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS