Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan Wanloo: Alla borde inte få flyga

GP:s Johan Wanloo vet hur vi ska rädda planeten. Behovspröva resandet!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag har kommit på hur vi ska rädda planeten! All forskning visar att vårt resande har en väldigt negativ påverkan på klimatet. Det kvittar hur mycket du källsorterar eller släcker lyset i rummen du inte befinner dig i. Så fort du sätter dig bakom ratten eller kliver på planet kan du lika gärna hälla brinnande olja rätt över en kull nyfödda ankungar. Men jag har lösningen.

Det är dags att tillsätta en myndighet som behovsprövar resandet. Som gör en utomstående bedömning om du verkligen behöver kliva ombord på det där planet.

Du menar att du ska flyga från Göteborg till Kiruna för att gå på ett möte? Säg till dina överordnade att det finns något som heter internet man kan använda istället. Ska du till Thailand? Igen? Du har ju redan varit där en gång i år? Okej men då måste du stanna där. Du får inte åka hem. Är du nybliven och pigg pensionär som äntligen ska unna dig att resa så mycket du vill? Inget Monaco för dig som skiter så fullständigt i dina barnbarns framtid.

Visst skulle det väl vara skönt att slippa alla de där som inte kan sluta prata om hur billigt precis allt är i andra länder?

När den konkreta behovsprövningen är avklarad är det dags för ett snabbt samtal med en psykolog som kan avgöra om du även rent mentalt är redo för att resa. För det är inte helt självklart att du är det. Alla känner en eller flera som blivit tjatiga irritationsmoment i varje lunchrum, på varje parmiddag, för att de helt enkelt inte har den mognad som krävs för att resa någon längre sträcka.

LÄS MER:

Visst skulle det väl vara skönt att slippa alla de där som inte kan sluta prata om hur billigt precis allt är i andra länder? Som inte kan sluta tillrättavisa dig dig när du pratar svengelska? Som plötsligt tappar förmågan att stå i en vanlig enkel kö för det gör man nämligen inte i Paris/New York/Milano. Sådant skulle den nya myndigheten också kunna styra upp.

Ledsen, våra tester visar att du inte bör få åka till New York. Fem dagar i Brooklyn och du kommer bete sig som du bott där i decennier när du kommer hem och det blir väldigt besvärande för dina närmaste. Det blir avslag. Du har helt enkelt för dålig självkänsla för att få åka till New York. Du kommer bli jättejobbig. Det är för ditt eget bästa. Du vet hur det var när du reste till Prag för 15 år sedan och i ett halvår inte pratade om något annat än om hur lite ölen kostade.

Du får ta tåget till Köpenhamn eller nåt först för att vänja dig. Lite så tänkte jag den nya myndigheten skulle fungera.

Du kommer inte kunna gå över ett övergångsställe som en normal människa eftersom du varit i New York där man tydligen “bara går.” Du kommer inte kunna titta på en handbollsmatch på Valhalla sporthall utan att avmätt säga något om Madison Square Garden. Din arbetskamrat kommer inte kunna köpa en enkel halv special på lunchen utan att du börjar tjata om chillidogsen på Gray´s Papaya på Broadway. Som har öppet dygnet runt minsann. Jo du har redan sagt det.

Du får ta tåget till Köpenhamn eller nåt först för att vänja dig. Lite så tänkte jag den nya myndigheten skulle fungera. Två flugor i en smäll. Inte nog med att vi räddar den faktiska miljön där våra kroppar befinner sig. Vi rensar upp i den psykosociala miljön också.