Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Alla borde få en Karamo Brown-kram då och då

"Fab 5" på Netflix är magnifik feelgood-tv och mest värme sprider seriens egen själasörjare Karamo Brown. Johanna Hagström är ett fan.

När livet trilskas finns det inget mer välgörande än att se på feelgood-tv. Ingen serie gör jobbet så bra som den nya versionen av "Fab 5" på Netflix. Den tredje säsongen har just kommit och den dynamiska kvintetten av stilsäkra gaymän fortsätter att gå på knock när de med glada tillrop hjälper vilsna själar med hemmet, utseendet och självkänslan.

Nya "Fab 5" är betydligt mer av en själslig snabbfix än en stilmässig inspirationsresa. Nog för att det nya gänget är kunniga inom sina områden: Antoni Porowski (mat och vin), Tan France (mode), Karamo Brown (kultur), Bobby Berk (design) och Jonathan Van Ness (grooming) vet vad de gör.

Om du inte får en tår i ögat mot slutet av programmet så kan jag bara beklaga.

Men det är deras lyhörda sätt och den empati och respekt som de visar i mötet med de personer som de ska ge en nystart som gör mig alldeles varm om hjärtat. De säger det själva redan i inledningen: Gamla "Fab 5" (alltså serien som gick 2003–2007 med profiler som Carson och Kyan) hade tolerans som mål, medan nya "Fab 5" strävar efter acceptans.

LÄS MER: Recension: "Den inre cirkeln" - Viaplay

För att på allvar nå ut och visa på likheter istället för olikheter mellan människor så har man i den nya serien flyttat från New York och besöker folk ute i landet. Dessutom har man släppt andra halvan av den engelska titeln "Queer eye for the straight guy". Nu använder de sina "queer eyes" på kvinnor och män, straight och gay.

I säsong tre-premiären åker de till en kvinna i Missouri, Jody, som på riktigt skjuter ekorrar till middag och jobbar som fängelsevakt. Det hade varit så lätt att förlöjliga hennes liv, men istället betonas hur mycket hennes man älskar henne och vill att hon ska må bra med sig själv. Och om du inte får en tår i ögat mot slutet av programmet så kan jag bara beklaga.

Jag fattar inte hur han gör. Det är bara att inse att jag har blivit ett Karamo-fan.

Det är förstås en fröjd att se frisören Jonathan Van Ness flamsa omkring och charma alla omkring sig, men det är Karamo Brown som lyfter "Fab 5" till en ny nivå av feelgood-tv. Han presenteras visserligen som kultur-expert, men sanningen är att han är seriens egen själasörjare. Så fort han kommer in i folks hem börjar de bikta sig.

LÄS MER: Recension: "Das Boot" – SVT

Dessutom är han modig. Kolla bara avsnitt tre i första säsongen (eftersom det är en Netflixserie så finns alla säsonger kvar), där han har ett snack med en polis om den ansträngda situationen mellan den svarta befolkningen och polisen. Det kan kanske tyckas banalt, men han gör det med stort hjärta och närvaro.

Programmet balanserar ofta på gränsen till det sötsliskiga, men jag vill påstå att Karamo Browns kvaliteter grundar alltihop. Han lyckas leverera livscoach-snack om vikten av att förlåta sig själv och hitta sin inre kraft utan att det blir klistrigt. Jag fattar inte hur han gör. Det är bara att inse att jag har blivit ett Karamo-fan.

Alla borde få en Karamo-kram då och då. (Och lite uppsnofsat yttre och en kick ass-renovering av hemmet.) Men det räcker ganska långt bara att se honom krama sig igenom USA och göra landet lite mer gay igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.