Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Alicia Vikander huvudperson när filmfestivalen invigdes

På fredagen invigdes årets upplaga av Göteborgs filmfestival. Alice Bah Kuhnke och Jonas Hassen Khemiri gästade invigningen, men den största magneten för allas uppmärksamhet var föga förvånande stadens egen Oscarsvinnare: Alicia Vikander.

Se Alicia Vikander på filmfestivalens invigning nedan. Texten fortsätter efter klippet.

Det 41:a året som en tillställning hålls kan kännas lite som ett antiklimax. Det är trots allt svårt att tävla med den rejäla 40-årsskivan, både för evenemang och människor; det vet alla som passerat medelåldern. Men på de över 700 personer som sökte sig till biograf Draken för invigningen av årets filmfestival märktes ingenting av denna eventuella vånda.

En udda fågel var författaren Jonas Hassen Khemiri, som aldrig tidigare gästat Göteborgs filmfestival. I år besöker han den i egenskap av manusförfattare till invigningsfilmen Amatörer.

– Det är fantastiskt roligt. Jag har inte träffat någon av dem som varit med i filmen tidigare, utan bara suttit i ett litet rum med Gabriela (Pichler) och skrivit.

Det skiljer sig definitivt från jämförbara bjudningar i författarbranschen tycker han.

– Här är det lite mer kamerablixtar och sponsrade Volvos.

Filmen korsar landsgränser

När det var dags för invigningstal och utdelningar av stipendier i Drakens biosalong, öppnade konstnärlige ledaren Jonas Holmberg med att diskutera årets tema: Nationalism. Göteborgs filmfestival grundas enligt honom på idén om filmens gränsöverskridande förmåga.

– Vi tar ställning mot den småsinta chauvinismen. Vi vill säga att det är nog nu. Men också ställa frågor om vad nationalismen är, vad den kan vara, och utforska det speciella förhållandet mellan den och filmen, och hur man skapar idéer om nationer och vem som egentligen passar in.

Liksom tidigare år var det kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som officiellt fick förklara festivalen öppnad. Även hon talade om nationalismens relation till filmmediet.

En levande filmsektor möjliggör många historier om lika många liv, en dynamisk sådan stänger inga dörrar, konstaterade hon. Hon hänvisade till filmfestivalens program, och vilka språk som listas i informationen om öppningsfilmen Amatörer:

– Svenska, engelska, tyska, arabiska, bosniska, kurdiska, romani, rumänska och tamil. Det är ytterligare en bild och ett ljud av Sverige.

Kvällens stjärna: Alicia Vikander

Efteråt var det dags för det som många nog ansåg vara invigningens höjdpunkt. Redan när hedersgästen Alicia Vikander ankom till minglet fem minuter före invigningstalen, rådde det inga tvivel om vem som var dagens huvudperson; många drog i henne och ville få ett pratminus här, en selfie där.

När hon på scenen mottog det prestigefulla Nordic Honorary Dragon Award för sina insatser inom nordisk film, välkomnades hon med en lång applåd och många glädjerop. Det var knappt att Vikander kunde hålla tårarna tillbaka när hon inledde med att berätta om hur mycket välkomnandet betyder för henne.

Hennes tal var i stora delar en hyllning till den senaste tidens jämställdhetskampanjer, och vad de inneburit för kvinnliga filmkonstnärer.

Lyfte fram systerskapet

– Jag gjorde fyra kvinnliga huvudroller i sträck där jag inte hade en enda scen med någon annan kvinna, bara starka män. Men Metoo, Timesup och Tystnadtagning har visat att vi kan förändra saker, tillsammans.

Det handlar inte bara om män mot kvinnor, anser Alicia, utan också om hur kvinnor är mot varandra.

– Vi har tvingats tro att vi måste armbåga oss fram och tävla mot varandra, att det bara finns plats för en enda flicka. Vi är systrar och inte konkurrenter, och med systerskap kommer leken och med leken kreativiteten. De senaste månaderna har jag banne mig fått fler kompisar i branschen än jag haft på x antal år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.