Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unik närvaro. Oscarsvinnaren Alicia Vikander får nu också hederspriset på Göteborgs filmfestival. Bild: Ennio Leanza, AP/TT

Alicia Vikander hedras på Göteborgs filmfestival

"Det känns otroligt fint" Oscarsvinnaren kommer hem till Göteborg för att ta emot priset och visa nya filmen Euphoria.

Alicia Vikander kommer till Göteborgs filmfestival för att ta emot festivalens hederspris, Nordic Honorary Dragon Award. Hon kommer också att vara med på världspremiären av sin och Lisa Langseths nya film Euphoria, som deltar i huvudtävlingen.

– Det känns otroligt fint att hedras av festivalen och att få ta emot det här priset samtidigt som Euphoria äntligen når den svenska publiken, hälsar skådespelerskan via festivalens hemsida. 

Hon gläds över att åter få arbeta tillsammans med regissören Lisa Langseth.

–  Det har varit en ynnest. Lisa berättar historier som ingen annan riktigt vågar sig på, men som känns äkta och nära om ämnen alla kan relatera till. Euphoria är extra speciell för mig då det är den första filmen jag är med och samproducerar. Den har en distinkt kvinnlig röst, späckad med kvinnlig talang på båda sidor om kameran, säger Alicia Vikander.

Tredje gången gillt med Euphoria

Alicia slog igenom i Lisa Langseths långfilmsdebut Till det som är vackert, där hon fick en guldbagge för rollen som receptionisten Katarina. Sedan dess har hon gjort en strålande internationell karriär och kunnat ses i filmer som Anna Karenina, A royal affair, Ex Machina. Förra året vann hon en Oscar för rollen som Gerda Wegener i The danish girl. Därmed skrev hon in sig i filmhistorien, då det var första gången på över fyrtio år som en svensk skådespelare fick en Oscar.

Filmen Euphoria, som kretsar kring dödshjälp, är den tredje filmen som Lisa Langseth och Alicia Vikanders gör tillsammans. Filmen, som är regissörens engelskspråkiga debut, visas 27 januari och i övriga roller syns skådespelare som Eva Green, Charlotte Rampling och Charles Dance. 

"Skänker liv och nyansrikedom"

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, gläder sig åt att få prisa just Alicia Vikander.

–  Med sin konstnärliga precision och unika filmiska närvaro har hon på kort tid utmärkt sig som en av filmhistoriens stora svenska skådespelare. Oavsett om hon spelar drömmande receptionist, romantisk robot eller plågad konstnär skänker hon alltid liv och nyansrikedom till sina rollfigurer, kommenterar han.

Göteborgs filmfestival drar igång 26 januari och pågår till 5 februari 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.