Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Alice Munro kommer inte till Sverige

Nobelpristagaren i litteratur, den kanadensiska författaren Alice Munro kommer inte till Sverige för att motta sitt pris. Orsaken är hennes svaga hälsa.

-Jag fick beskedet sent i går kväll av hennes dotter Jenny. Det finns inte så mycket att tillägga, Alice Munro har en svag hälsa och jag tror att den är sämre än vad folk har förstått, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund till TT. -Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi har erbjudit olika varianter på hur vi skulle kunna underlätta både resan och vistelsen. Det fanns en liten öppning för en vecka sedan, men inte längre.

Aldrig ställt in

Peter Englund skulle diskutera vidare med Jenny Munro under fredagen och då kring vem som ska ta emot priset och hur Nobelföreläsningen ska anordnas.

-Jag tror aldrig att vi har ställt in föreläsningen förut. Med Lessing hade vi en föreläsning som förläggaren läste upp och Pinter spelade in sin föreläsning. Vi ska hitta någon modell som passar henne.

Johan Hilton på hennes svenska förlag Atlas fick reda på beskedet via mejl på fredagsförmiddagen.

-Det är väl inte helt oväntat. Hon flaggade redan förra veckan för att det kanske inte skulle bli så utan att hon skulle stanna kvar i Kanada, men jag hoppas få träffa henne framöver i stället.

Medieskygg

Det är väl känt att Alice Munro ogärna reser, och den medieskygga författaren har i många år konsekvent avböjt intervjuförfrågningar och inbjudningar från Sverige. Under en litteraturfestival i Toronto för tre år sedan avslöjade Munro utan att gå in på detaljer att hon kämpat emot cancer. När hon i somras för tredje gången tog emot det prestigefulla kanadensiska litteraturpriset Trillium Book Award, syntes hon dock lite piggare.

Munro är den fjärde pristagaren de senaste tio åren som inte känt sig i stånd att närvara vid prisceremonin. Varken Doris Lessing (2007), Harold Pinter (2005) eller Elfriede Jelinek (2004) kom till Stockholm.