Alfons Åbergs skapare död

Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström är död. Hon blev 79 år.

ANNONS
|

”Det är med stor sorg vi meddelar att författaren och illustratören Gunilla Bergström är avliden”. Det skrev familjeföretaget Bok-Makaren som förvaltar Gunilla Bergströms verk i ett pressmeddelande på torsdagen. Gunilla Bergström uppges ha avlidit i sitt hem efter en längre tids försämrad hälsa.

LÄS MER:Viveca Lärn sörjer vännen Gunilla Bergström: ”Ett geni”

Gunilla Bergström föddes i Göteborg krigssommaren 1942. Hon utbildade sig till journalist, tog examen 1966 och arbetade under en tid på både Dagens Nyheter och Aftonbladet. Fem år senare, 1971, debuterade hon med boken ”Mias pappa flyttar”. Mest känd kom hon dock att bli för sina många barnböcker om Alfons Åberg som översattes till ett 30-tal språk, inklusive kinesiska och arabiska.

ANNONS

Gunilla Bergström skrev tidigt om skilsmässa och handikapp

Alfons Åberg dök upp för första gången 1972 i den illustrerade boken "God natt, Alfons Åberg". Sedan dess kom Gunilla Bergström att skriva och illustrera ytterligare ett 40-tal böcker, varav 26 om den finurlige och älskvärde Alfons som väckt många tankar genom åren. Inte bara hos barn.

LÄS MER:Recension: "Bakom Alfons – Gunilla Bergström in på livet" – Klas Gustafson

Gunilla Bergström var tidigt ute med att skriva om de då ovanliga ämnena skilsmässa och handikapp i sina barnböcker. Hon hade ingen ambition att göra världen gulligare men ville däremot gärna få läsaren att skratta, där framförallt böckerna om Alfons Åberg präglades av det finstämda och stillsamt humoristiska samspelet mellan Alfons och hans lite sävliga pappa.

LÄS MER:Verkligheten inspirerar Gunilla Bergström

– Det är inte så säkert att det är barnböcker jag skriver. Jag är road av det psykologiska spelet som finns mellan människor. Varför reagerar vi som vi reagerar? Det är det mest spännande som finns, sade Gunilla Bergström till GP i samband med en intervju för två år sedan.

Samma år, 2019, hedrades Gunilla Bergström med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående insatser som författare. Bergström tilldelades även regeringens guldmedalj Illis quorum meruere labores 2012 och Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken 2018.

LÄS MER:Konstnären Gunilla Bergström träder fram

Under åren 1997-2013 innehade Gunilla Bergström stol nummer 12 i Svenska barnboksakademin, och 2012 öppnade Alfons Åbergs populära kulturhus vid Trädgårdsföreningen i Göteborg. Men den mångsidiga författaren gjorde mer än att skriva barnböcker.

ANNONS

Förlagschefen: ”Gunilla Bergström var en av de största”

Under flera år samarbetade Gunilla Bergström (precis som Astrid Lindgren) med musikern och kompositören Georg Riedel och hon skrev rimtexter, arbetade med manus och gjorde scenografi för olika teaterföreställningar.

Förlagschefen Ann Sköld på Rabén och Sjögren har jobbat med Gunilla Bergström i flera år och väljer i dag att lyfta fram hennes djupsinniga tankar och unika kreativitet.

– Gunilla Bergström var en av de allra största. En genial författare, en orädd konstnär och en stark personlighet. Hon visste vad hon ville och var alltid väldigt noggrann. Samtidigt tänkte hon fritt och ofta utanför den så kallade boxen.

Ann Sköld betonar att Gunilla Bergströms författarskap var unikt, även i ett internationellt perspektiv.

– Hennes frågeställningar i Alfonsböckerna är allmänmänskliga, det är teman som berör människor över hela jorden. Var du än bor kan du relatera till Alfons Åbergs lilla värd, hans relationer och vardagssituationer. Böckerna både roar, oroar och berör. De är geniala och tidlösa.

Gunilla Bergström blev 79 år.

Texten uppdateras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS