Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bradley Garner
Bild: Bradley Garner

”Aldrig varit intresserad av demokrati”

Inför Way out west guidar vi och listar det mest intressanta artisterna och banden genre för genre. Förs ut är årets rock och GP:s Francisco Ramirez Franzén fick en pratstund med den levande rocklegenden Anton Newcombe som hade ett och annat att säga om svensk rockmusik.

The Brian Jonestown Massacre är rockbandet som vägrat dö. Egentligen går det inte att prata om ett band, utan snarare ett bandnamn som generalen Anton Newcombe hållit vid liv sedan starten i början av 1990-talet. Då förutspåddes bandet bli det nästa stora och i princip vartenda skivbolag knackade på Antons dörr. Sedan kom det fria fallet rakt neråt, som dokumenterades nära i dokumentären Dig! från 2004. Filmen följer vänskapen och rivaliteten mellan bandet The Brian Jonestown Massacre och The Dandy Warhol under hela sju år. Medan de sistnämndas karriär får fart med en världshit får vi se hur Anton Newcombe och The Brian Jonestown Massacre självförstörs i en virvelvind av bråk och droger.

Ökända bråkstakar

Bandet blev okänt för sina bråk på scen och under återstoden av 90-talet föll Anton djupt ner i ett drogmissbruk. När de stora skivbolagen inte längre ville ta i Anton fortsatte han sin karriär, om än på mindre scener än vad som var förutspått. Under 2000-talet lyckades Anton göra sig fri från sitt missbruk och slog sig ner Berlin där han nu bor och verkar sedan 2007. Efter 17 album och 13 EP:s är det inte längre någon som tvivlar på bandets storhet och vid 50-årsåldern mår Anton och hans musikkarriär bättre än någonsin.

LÄS MER: Guns N' Roses – den sista rockdinosaurien

När vi når Anton är han, som varje dag, upptagen i sin studio där han tillbringar merparten av sin vakna tid.

Hur skiljer det för dig att arbeta med musik i dag jämfört när du satte igång i början av 1990-talet?

– Det skiljer sig egentligen inte så mycket. Jag har alltid gjort min grej, vilket är någon form av konceptuell konst som ofta kommer ut som rockmusik. Jag trycker på rec och sedan får man se vad som kommer ut på andra sidan. Jag har aldrig varit intresserad av demokrati i den processen då den är svår att förklara och målet inte är samarbete. Det är ungefär som de här TV-showerna där de ställer en person i ett glasbås och sedan sätter på en fläkt som sprutar upp massa sedlar som personen försöker fånga. Lite så har mitt huvud alltid fungerat, jag försöker bara lyckas fånga så många av de idéer som snurrar runt i mitt huvud som möjligt.

Men är drivkraften densamma som förut?

–Ja, drivkraften är alltid de projekt jag ser fram emot att göra. Exempelvis såg jag Ebbot Lundberg spela ganska nyligen. Det var ett sådant där ögonblick som fick mig att känna allt det jag älskar med musik. Nu kan jag inte sluta tänka på att jag vill spela in honom och hans band.

Hur tycker du att rockmusiken mår i dag?

– Det finns helt klart en likriktighet och mycket skit i musikbranschen. Samtidigt finns det små rum för allt som är bra. Se svenska exempel som Dungen, Les Big Byrd och den lilla avsomnade festivalen Psykjunta, alla de gör sin grej på ett fantastiskt sätt. Det är när folk slutar tänka på sig själva och gör saker för varandra som de här rummen skapas och världen blir en bättre plats. Ni i norden är väldigt bra på det.

Så vad är din och The Brian Jonestown Massacres plats i den?

– Att visa att man kan vara en relevant artist oavsett ålder. Jag är 50 nu och märker attityden inom industrin är pissig. Titta på ett svenskt exempel som Jocke Åhlund och Les Big Byrd. De gjorde den där fantastiska låten (Two Man Gang), som jag har förstått fick ganska med begränsad speltid på svensk radio. Om det hade varit tonåringar hade folk varit helt galna av förtjusning. Vad spelar det för roll, det är en bra jävla låt oavsett. Titta på en kille som Howlin’ Wolf, han förändrade rockmusik och hans karriär drog inte igång förrän han var 59.

Fakta: The Brian Jonestown Massacre

Är: ett amerikansk psykadeliskt rockband bildat 1990 i San Francisco. Leds av sångaren och gitarristen Anton Newcombe. Bandets namn är en referens dels till The Rolling Stones-medlemmen Brian Jones, dels till det mass-självmord som ägde rum i Jonestown.

Har: existerat i olika konstellationer sedan 1990, och under den tiden släppt 17 studioalbum med början 1995. I maj släpptes albumet Something Else

Ska: spela på Stay Out West torsdagen den 9 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.