Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I höst återvänder Anna Ternheim till Göteborgs konserthus. Bild: Hanna Franzén/TT
I höst återvänder Anna Ternheim till Göteborgs konserthus. Bild: Hanna Franzén/TT

Aldrig en självklarhet att skapa ny musik

På sjunde albumet "A space for lost time" har Anna Ternheim jobbat med nya metoder för att skriva låtar. Men 99% av dem handlar fortfarande om kärlek.

Tiderna har förändrats för artister. Inte minst för de som kräver en speciell publik. I 15 år har Anna Ternheim komponerat musik inom det unika område som hon själv skapat. Det är ingen självklarhet att finna en egen vrå och sen behålla den i dagens musikindustri.

– Det är inte riktigt samma sak att släppa en skiva längre. Förr kom alla recensioner samma dag och ett skivsläpp var en stor grej, men nu släpps ju musik hela tiden. Det är något som verkligen har förändrats på bara de senaste åren, säger hon.

LÄS MER: Anna Ternheim tar mörkret i hand

I ett jämnt tempo, ungefär vartannat år, har hon släppt album som följts av turné. "A space for lost time" blir hennes sjunde. Artisteriet har utvecklats och så även processen. Från att ha skrivit mycket i ensamhet har hon nu samarbetat med Björn Yttling, känd från Peter, Bjorn and John.

– Det har varit roligt att hitta nya metoder för att skriva låtar. Att skriva med andra blir roligare och roligare. Kanske också för att jag har jobbat så mycket ensam förr.

Alla kan väl skriva låtar om kärlek?

Inspirationen är, som alltid i Anna Ternheims låtar, relationer och kärlek. Det konstaterade världsspråket som alla kan på något sätt förstå och relatera till.

– Skriva låtar är något som jag har gjort hela mitt liv, det är som nån slags konstant dagbok. Det är först i efterhand som man kan se vad som triggade musiken och det är liksom stort och smått.

Hon stannar upp och börjar skratta:

– Men du har ju faktiskt helt rätt, 99 procent av alla låter handlar ju om kärlek!

LÄS MER: Recension: Anna Ternheim "A space for lost time"

Att skapa ett album har sina utmaningar, som med allt annat. Hon beskriver upp och nedgångarna som något positivt. I perioder går det sämre, men det följs upp av något som triggar igång en ny känsla, tanke eller melodi och jämför det med att måla.

– Vissa dagar använder man krita, andra olja. Allt för att hitta ett sätt att kicka igång det.

Men det är aldrig en självklarhet att skapa ny musik.

– För ett antal år sedan hade jag en riktig lång djup svacka och jag trodde inte att det skulle komma nått mer och ja... Det som har hänt med åren, känner jag, är att jag blivit lite lugnare i perioder när det inte kommer.

Vad känner du att du har utvecklat inom musiken?

– Det jag känner att jag blir bättre på är väl att hantera vad det är att vara artist och leva på något så konstigt som att skriva musik. Som från början och fortfarande är en passion och hur det har blivit ett arbete.

Mer Göteborg än Stockholm

Nu är det snart dags för turné. Vid frågan om vilken del som är roligast, skapandet eller att spela för andra, svarar hon:

– Att skriva och spela in är ganska inåtgående, en mer introvert process, man liksom går in och går ner i sig själv, medans att spela är något helt annat. Jag behöver nog båda delar och jag har bägge i mig.

LÄS MER: Svenska artisteliten i stort upprop

Hon gör en paus och fortsätter:

– Varje del är beroende av varandra och den ena skulle inte existerar utan den andra.

Premiären hålls i Göteborgs konserthus den 25 oktober och det var slumpen som avgjorde den saken, men Ternheim menar att det är en plats som hon mer än gärna har som första stopp på sin turné.

– Jag är jätteglad över att vara tillbaks i Göteborg. Jag har spelat här mer än vad jag gjort i Stockholm. Så det ska verkligen bli jätteroligt. Det känns som att komma hem.

Fakta: Anna Ternheim

Född 1978, debuterade 2004 med albumet "Somebody outside". Två år senare släpptes "Separation road", följt av "Leaving on a mayday" 2008. Fler album hon har släppt är "The night visitor" (2011), "For the young" (2016) och "All the way to Rio" (2017).

Aktuell med ”A space for lost time”, som har spelats in i Los Angeles och Stockholm. Hon är bosatt i Stockholm och New York.

Den 25 oktober kommer hon till Konserthuset i Göteborg. Dagen efter spelar hon i Borås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.