Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under torsdagen gick ett inslag om godhet på Aktuellt. Bild: SVT
Under torsdagen gick ett inslag om godhet på Aktuellt. Bild: SVT

Björn Werner: Aktuellt bör fokusera på nyheter, inte godhet

GP:s kulturchef Björn Werner tycker att Aktuellts inslag om godhet under torsdagskvällen var ett snedsteg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Är det alltid bra att vara god?”

Det är inte en fråga på första dagen av en kurs i praktisk filosofi. Det är de inledande orden till Aktuellts vid det här laget famösa inslag under torsdagskvällen, där man på fyra minuter försökte bena ut om det egentligen alltid är bra att vara god.

Frågan är i sig inte dum. Huruvida etik och moral ska gå före mänsklig nytta är ett dilemma som människan brottats med så länge som det funnits en moraluppfattning. Känslan mot rationaliteten. Men när det ska paketeras som en ihopstressad journalistisk produkt där olika ytterlighetsröster får vädras okommenterat blir det högst problematiskt.

För i en sån produkt kan Ann Heberlein oemotsagt hävda att det inte är en god handling att ge pengar till fattiga. Att det för många svenskar är viktigare att framstå som god, än att vara, ja vadå? Allt medan Ivar Arpi och Anders Lindberg får 20 sekunder var på sig att definiera begreppet ”godhet” som sådant.

För detta fummel ska inte de olika personerna lastas. Däremot bör Aktuellt fundera över om det bästa sättet att fortsätta stå som en neutral röst i polariserade tider är att ge sig i kast med frågor som Kant och Bentham brottades med under hela sina liv. Kanske är det klokare att bara hålla sig till att förmedla nyheter på ett seriöst sätt.