Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademiens ledamot och ständiga sekretare Sara Danius lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens utdelning av sitt Nordiska pris på onsdagskvällen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Svenska Akademiens ledamot och ständiga sekretare Sara Danius lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens utdelning av sitt Nordiska pris på onsdagskvällen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Akademien planerar omröstning mot Danius

Det lär bli en förtroendeomröstning i Svenska Akademien om sekreteraren Sara Danius. Det uppgav SVT på onsdagskvällen.

Turerna kring Svenska Akademien visar inga tecken på att avta.

LÄS MER: Nobelstiftelsen oroas av bråken

I samband med att stora delar av Akademien samlades i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm för att dela ut sitt nordiska pris till författaren Agneta Pleijel, fick SVT på onsdagen bekräftat av Pär Westberg att flera ledamöter planerade att hålla en förtroendeomröstning om Sara Danius framtid som Akademiens ständiga sekreterare.

LÄS MER: Horace Engdahl: "Sämsta sekreteraren sedan 1786"

Oklart när det sker

Enligt uppgifterna i SVT är det oklart om förtroendeomröstningen kommer att ske i samband med Akademiens vanliga sammankomst på torsdag eller vid ett senare tillfälle.

– Morgondagens sammanträde blir spännande, men helt oförutsägbart, säger akademiledamoten och före detta ständige sekreteraren Horace Engdahl till SVT.

LÄS MER: Så tar Svenska Akademiens varumärke stryk

Samtidigt ska den tidigare sekreteraren Sture Allén nu ha uttalat sitt förtroende för Sara Danius, vilket därmed spetsar till konflikten ytterligare.

Danius tiger

Sara Danius själv valde dock att inte kommentera händelserna under onsdagskvällen.

– Det har varit en fantastisk kväll där vi har firat Agneta Pleijels strålande författarskap och litteraturens idé, var det enda hon sade till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.