Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

"Akademien är mer än bara Nobelpris"

Åsa Wikforss, författare och professor i teoretisk filosofi, gläds åt nya uppdraget i Svenska Akademien. Men hon tänkte noga igenom beslutet innan hon tackade ja.

På fredagen stod det klart att Åsa Wikforss väljs in på stol nummer sju och blir den 18:e ledamoten i Svenska akademien som därmed blir fulltalig. Det har den inte varit sedan 1989, då Kerstin Ekman och Lars Gyllensten avgick i protest mot att Akademien inte uttalade sitt stöd till författaren Salman Rushdie då iranska mullor riktade en dödsdom mot honom.

LÄS MER: Nobelstiftelsen oroas av bråken

När GP når den nyblivna akademiledamoten är hon ute och firar med sin man.

– Klart att jag är glad! Det är väldigt spännande, men jag tänkte samtidigt igenom det hela väldigt noga innan jag åtog mig uppdraget. Det är ändå ett arbete att ta på stort allvar.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få inblick i hur allt fungerar. Jag tror ju på den här typen av institutioner som samlar in och sprider kunskap. Det ska bli roligt, inte minst att ta itu med kommittéarbetet.

Tvekade du någonsin innan du tackade ja?

– Jag ville fatta mitt beslut på goda grunder, så jag tittade igenom det stadgearbete som gjorts, gick igenom vilka stadgarna är nu och läste verksamhetsberättelsen. Att det nu är full transparens är viktigt för mig. Nu verkar det inte finnas några mörka vrår längre och det går att ha inblick i ekonomin.

Hur tänker du kring krisen som varit?

– Det är två sorgliga år där jag har följt händelseutvecklingen som alla andra, men inte haft någon särskild insyn. Nu när jag fick frågan så ville jag framförallt försäkra mig om att det ser bra ut framåt, det är avgörande för att det ska fungera. Nu är en jurist också på plats som ska se till att stadgarna fungerar, vilket känns väldigt betryggande. Det och att Akademien framöver ska lämna en årlig verksamhetsberättelse.

LÄS MER: Åsa Wikforss bjuder på filosofi för alla

Med Åsa Wikforss får Akademien också en filosof bland ledamöterna, för första gången på många år.

– Ja men jag är inte den enda filosofen som suttit där, det har funnits andra. Svenska Akademien har sina rötter i upplysningsfilosofin, den tradition som jag också tillhör, och hade också en upplysningsfilosof som sin förste ständige sekreterare.

57-åriga Åsa Wikforss föddes i Lundby församling och växte upp i Högsbohöjd, där hon gick på gymnasiet. Sin universitetstid tillbringade hon först i Stockholm, senare kom hon att flytta till New York där hon 1996 disputerade vid Columbia University med avhandlingen "Linguistic Freedom: An Essay on Meaning and Rules" som behandlar normativitet hos språklig mening. Alltså om språklig mening är är konventionell, bestämd av regler och normer, eller om den i sig är normativ.

LÄS MER: "Svenska Akademien behöver en rejäl utrensning"

En anställning lockade henne 2002 tillbaka till Stockholms universitet, där hon blev Sveriges första kvinnliga docent inom teoretisk filosofi. Hon är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2018, och forskar om språk- och medvetandefilosofi samt kunskapsteori.

Vad kommer du att kunna tillföra Svenska Akademien?

– Jag tycker att det är viktigt att kommunicera utåt och berätta vad Svenska Akademien gör, det handlar om så mycket mer än Nobelpriset. Jag tror också att jag är bra på det: att kommunicera utåt. Jag har jobbat mycket med sakprosa, och är intresserad av hur man kan föra ut kunskap till allmänheten.

Den 20:e december tar hon sitt inträde i Akademien tillsammans med Ellen Mattson, Anne Swärd och Tua Forsström. Då blir 6 av 18 ledamöter kvinnor.

Vad kan det få för betydelse för det framtida arbetet?

– Det är oerhört viktigt med en rimlig könsbalans, och det ser ju ut att bli bättre och bättre med det. Det var viktigt för mig under mitt övervägande att de visade en seriös avsikt just när det gällde det, Att fyra kvinnor nu väljs in har betydelse. När det sker en skev könsfördelning inom en institution...då blir det inte bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.