Evin Ahmad, en av årets Stenastipendiater.
Evin Ahmad, en av årets Stenastipendiater. Bild: Oliver Lindkvist

Ahmad, Lekman och Asplund prisas av Stena

300 000 kronor vardera får sex kulturutövare i Göteborg i december, när Stenastiftelsen delar ut sitt årliga kulturstipendium.

ANNONS
|

Under tjugotvå år har Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur delat ut ett stort antal stipendier till talanger inom skilda konstarter.

Sofie Asplund. "Detta är en så stor summa att man verkligen kan djupdyka i sin egen utveckling."
Sofie Asplund. "Detta är en så stor summa att man verkligen kan djupdyka i sin egen utveckling." Bild: Göteborgsoperan

I år går stipendiet till hyllade skådespelaren Evin Ahmad, just nu tjänstledig från Folkteatern i Göteborg, sopranen Sofie Asplund, som gjorde succé senast i rollen som Christine Daeé i The Phantom of the Opera och som Zerbinetta i Ariadne på Naxos, till textilkonstnären Annika Ekdahl, trollkarlen Carl-Einar Häckner, musikern Jens Lekman och konstnären Gunnel Wåhlstrand.

LÄS MER: Evin Ahmads debutbok blir film

Sopranen Sofie Asplund menar att stipendiet betyder otroligt mycket:

– Ja, på alla sätt och vis! Det betyder att man kan ägna sig åt utveckling, kan ta alla sånglektioner man vill, åka på auditions och resa. Det kostar mycket att hålla på och man bekostar allt själv. Detta är en så stor summa att man verkligen kan djupdyka i sin egen utveckling.

ANNONS

– Dessutom är det förstås en stor ära att ha blivit utvald, att vara en i raden av pristagare, när man ser vilka som fått stipendiet tidigare.

LÄS MER: Historiskt genombrott för Sofie Asplund

I samband med stipendieutdelningen öppnar också en utställning på Göteborgs konstmuseum med verk från Annika Ekdahl och Gunnel Wåhlstrand.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS