Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Agnes Lidbeck år årets vinnare av Borås Tidnings debutantpris. Bild: Patrik Hedljung
Agnes Lidbeck år årets vinnare av Borås Tidnings debutantpris. Bild: Patrik Hedljung

Agnes Lidbecks debut var ett givet val

Med Finna sig fick författaren Agnes Lidbeck kritikerna att utbrista saker som "oumbärlig" och "sensationell". GP:s Victoria Greve kommenterar Borås Tidnings debutantpris.

Årets debutantpris var på många sätt redan givet. Trots att Isabelle Ståhls roman Just nu är jag här dignade av samtidsmarkörer som tinderdejter och orsakade sommarens stora kulturdebatt om avförtrollat sex i samtidslitteraturen, tillhörde fjolåret ändå Agnes Lidbeck. Hennes debutroman Finna sig var ett genombrott som fick kritiker att utbrista ord som "oumbärlig" och "sensationell", men också att kalla den "obehaglig" och "kuslig". Boken skildrar ett liv som hela tiden hör till någon annan, mellan första barnets födsel och älskarens död får huvudpersonen Annas hela liv mening. Hon matar, vyssjar, vårdar och sköter först två småbarn och stannar i ett tråkigt äktenskap som hon i hemlighet drömmer om att få slippa. Sen, när barnen är stora, upprepas proceduren med den älskare som plötsligt insjuknar i cancer. När han dör slutar boken tvärt. Liksom snett bakom står berättaren och kommenterar skeendena lika pricksäkert som krasst.

Ny roman och diktsamling i vår

Det skulle kunna vara outhärdligt tråkigt i en mindre säker författares händer. I Lidbecks gestaltning är det svårt att slita blicken från boksidorna. Och snart kommer mer. I mars kommer Agnes Lidbecks nya roman Förlåten om två systrar som tvingas umgås igen efter att ha ärvt ett sommarställe och senare i vår debutdiktsamlingen Ur. För ett par veckor sedan berättade Agnes Lidbeck i P1:s söndagsintervju om hur hon skrev Finna sig en timme åt gången varje dag medan barnen höll på att somna och i anteckningsappen i kön i matvarubutiken, liksom inknökat mellan andra plikter, på ett sätt som påminner om romanens Anna. Den tiden är förmodligen slut nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.