Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat Emma Persson och Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson. Bild: Petter Trens, Patricia Recourt/Viaplay
Advokat Emma Persson och Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson. Bild: Petter Trens, Patricia Recourt/Viaplay

Advokaten om ”Paradise Hotel”: ”Troligtvis åtal”

Toby Johnson ur ”Paradise Hotel” misstänks för övergrepp, sedan han polisanmälts av två andra deltagare. Den pågående säsongen av reality-serien har stoppats.
– Straffvärdet för våldtäkt är någonstans runt två år, beroende på omständigheterna, säger advokaten Emma Persson till GP.

Den pågående säsongen av reality-serien ”Paradise Hotel” har stoppats och plockats bort från strömningstjänsterna Viaplay och Viafree. Detta sedan den 21-årige Toby Johnson polisanmälts av två andra deltagare i serien för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum under inspelningen.

– I huset fick vi inte prata om det här. Man mår ju väldigt dåligt men spelet fortsatte ju. Jag har försökt att förtränga det, sa Annie Dahlberg, en av de kvinnliga deltagarna bakom anmälan till Bohusläningen under tisdagen.

”En polisanmälan görs i samråd med två kvinnliga deltagare för att pröva anklagelserna rättsligt” bekräftade tv-bolaget Nent på tisdagen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Efter misstanke om sexbrott – ”Paradise hotel” stoppas

Deltagarna Jennifer Paatere och Annie Dahlberg har båda upplevt vad de uppfattar som övergrepp under inspelningen av ”Paradise Hotel”. Bild: Nent/Via play
Deltagarna Jennifer Paatere och Annie Dahlberg har båda upplevt vad de uppfattar som övergrepp under inspelningen av ”Paradise Hotel”. Bild: Nent/Via play

Vad exakt som utspelat sig mellan deltagarna i det dygnet runt kameraövervakade huset kommer nu att utredas av polis. En utredning görs också internt av tv-bolaget Nent för att ”gå till botten med huruvida rutinerna brustit i hantering och övervakning under inspelningen”.

LÄS MER: Paradise Hotel-deltagare ska ha utsatts för sexuellt övergrepp – säsongen pausas

– Det känns bra att produktionen agerar nu. Men jag önskar att de hade reagerat mer kraftfullt tidigare, sa deltagaren Jennifer Paatere till GP under tisdagen.

Om Toby Johnson åtalas för övergreppen riskerar han ett flerårigt fängelsestraff, något Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

– Den ena händelsen är utifrån vad kvinnan berättar att betrakta som en våldtäkt. Det andra övergreppet utreds som ett sexuellt ofredande, säger advokaten Emma Persson till GP.

Vad är straffvärdet om det blir en fällande dom?

– För våldtäkt är det fängelse runt två år, beroende på om det finns förmildrande eller försvårande omständigheter. Sexuellt ofredande brukar ge villkorlig dom och böter.

Är det troligt att åtal väcks?

– Ja utifrån den information som finns tillgänglig, och min erfarenhet av liknande fall, så är det troligt, säger Emma Persson.

– Det är väldigt ovanligt att övergreppen, som här, finns på film. Det gör att det är ett bra bevisläge.

Produktionsbolaget kan ha ansvar

Advokaten lyfter även fram tv-bolaget och produktionsbolagets ansvar.

– Har någon eller några i produktionen sett ett pågående brott utan att ingripa så skulle det kunna vara frågan om underlåtenhet att avslöja brott. För något såpass grovt som våldtäkt finns det ett sådant ansvar.

Produktionens eventuella brist på ansvarstagande beror helt på hur inspelningen har gått till.

– Om ansvariga inom produktionen skyddat den skyldige på något sätt så kan de också möjligen ha gjort sig skyldiga till skyddande av brottsling, menar Emma Persson.

På Instagram skriver Toby Johnson i ett inlägg att hans beteende var ”fruktansvärt och vidrigt” och att han ”mår skit varje dag”.

GP har sökt Susanne Nylén på tv-bolaget Nent och deltagaren Toby Johnson. Vi har även sökt produktionsbolaget Mastiff för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.