Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad. Bild: Ola Kjelbye

Adam Pålsson debuterar som regissör

Adam Pålsson debuterar som regissör med Brunch hos Kristin Kaspersen. Kortfilmen är en av åtta som tävlar i Startsladden på Göteborgs filmfestival.

Under fredagen presenterades de åtta kortfilmer som i vår valts ut till tävlingen Startsladden under Göteborgs filmfestival.

Skådespelaren Adam Pålsson, känd från folkkära filmer som Ted – för kärlekens skull, Ett öga rött och tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar, debuterar som regissör med kortfilmen Brunch hos Kristin Kaspersen. Där spelar Emma Molin och Ulf Stenberg det unga paret som under sin första barnfria helg på evigheter tvingas försöka hantera varandras barnsligheter.

Linda Pira grälar på rim

Värt att notera är också att hiphopstjärnan Linda Pira syns i ett av tävlingsbidragen: filmen Sonjas grill, i regi av Måns Nyman. I relationsdramat, om ett ungt par, spelar hon mot Pablo Leiva Wenger. Filmen beskrivs som "Ett gräl förpackat i en stilistisk smällkaramell på rim".

LÄS MER: Kvinnliga regissörer dominerar Startsladden

Julia Thelin, som tidigare medverkat på filmfestivalen med de hyllade filmerna Brottas och Push it, tävlar nu med filmen Not sorry. Där spelar Gizem Erdogan huvudrollen som Feride, som på väg hem i Stockholmsnatten möter ett grabbgäng i en träbåt. Filmen beskrivs som en "rå studie i makt".

Monne Lindström tävlar med den charmiga animerade filmen Zlatan i Alperna, medan Sophie Vucovic som förra året hyllades för sin långfilmsdebut Shapelifters berättar om en ung tjej som just fått veta att familjen fått avslag på sin asylansökan.

Vardagsrasism i fokus

Elin Övergaard belyser i filmen Ingen lyssnar grannarnas reaktioner på ett möte efter beskedet att ett nytt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn ska öppna i bostadsområdet.

Övriga bidrag i 2019 års Startsladden-tävling är David Gülichs poetiska och svartvita kortfilm Bland fåglar mång, och Ann Holmgrens visuella Nuit.

LÄS MER: Shahab Mehrabi vinner Startsladden 2018

Vinnaren av tävlingen Startsladden får förutom 300 000 kronor i kontanter även tillgång till filmteknik och tjänster. Prisceremonin äger rum den 27 januari under Göteborgs filmfestival.

Startsladden har tidigare prisat mästerverk i det korta formatet som Niki Lindroth von Bahrs dystopiska stop-motion-musikal Min börda, existentiellt kittlande Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, och Johannes Nyholms komiska You tube-succé Las Palmas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.