Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A36 från Partille har gjort årets sommarplåga

Rapparen A36 har bara släppt musik i ett år men nu toppar hans senaste låt ”Samma gamla vanliga” den svenska singellistan och spås bli sommarens stora hit.
– Jag visste att det var en bra låt, men att den skulle slå som den gjorde... Jag hade absolut ingen aning, säger han.

Det har gått undan för A36, eller Geivar Shlaimon som han heter egentligen. För ett år sen hade rapparen, som växte upp på Oluff Nilssons väg i Partille, inte ens släppt sin första låt. Nu är han etta i Sverige med sin ”Samma gamla vanliga” och både P3 och Spotify har lagt fram den som en stark kandidat till att bli årets sommarplåga. Artisten själv tror att de kan ha rätt.

LÄS MER: Vilken låt blir årets sommarplåga?

– Det är en låt som fastnar i huvudet. Om du hör den en gång så går du runt och sjunger på den omedvetet sen, säger han.

”Ingen djup text”

Redan när han hörde beatet för första gången förstod han potentialen. Han och producenten Elai, också från Göteborg, var i studion och bara fem sekunder krävdes för att A36 skulle fastna. En vers hade han redan färdigskriven och sen byggde de vidare på resten.

– Det är ingen djup text direkt. Men den handlar om att oavsett allt jag har gått igenom under så kort tid, den här succén, så är jag fortfarande samma gamla vanliga person som jag alltid har varit. Ingenting kan förändra mig faktiskt. Sen handlar resten bara om en vanlig dag i mitt liv.

I refrängen rappar du ”Jag är samma gamla vanliga, vi åker runt i bilar, automatiska”. Är det så coolt med automatbilar?

– Haha, det där bara kom alltså. Jag tyckte det lät bra och så tänkte jag: jag kör bara automatiska bilar så varför inte skriva det. Jag har inte kört en manuell sen jag tog mitt körkort. Men jag har körkort för manuell också!

Fakta A36

Född: 1995 i Flen.

Bor: Partille.

Aktuell med: Låten ”Samma gamla vanliga” som legat etta på Sverigetopplistan i fyra veckor.

Framgångarna känns overkliga, berättar han. Låten har flugit mycket högre än han kunde ana.

– Min tidigare låt ”Tamaka” var så mycket bredare, jag trodde att det var den som skulle slå lite hårdare. När jag väl gjorde ”Samma gamla vanliga” tänkte jag: Okej, det är lite mer rap, jag gillar den men jag får kanske vara beredd på att den inte kommer nå ut lika brett, säger han och fortsätter:

– Men jag visste att det var en bra låt som jag gillade skitmycket. Men att den skulle slå som den gjorde... Jag hade absolut ingen aning.

Visste inte om han var redo

A36 har bott i Partille sen han var liten bebis och beskriver uppväxten där som bra. Som barn rappade han till 50 Cents texter, men han hade också andra intressen som att rita, dansa och spela fotboll och tennis.

– Jag har inget att klaga på, jag hade kul. Det är ett ganska bra område, inte så utsatt. Självklart finns det dåliga sidor också men turligt nog har det inte påverkat mig så mycket. Det har varit mer positiva än negativa minnen, och jag har kvar alla mina vänner jag vuxit upp med.

Rapparen A36 från Partille.
Familjen är viktig för A36. ”Min mamma är hela min värld. Jag skulle kunna göra allt för henne, min pappa och mina syskon” säger han. Bild: Nora Lorek

Genombrottslåten ”Alien” som kom i augusti förra året, kom till av en slump när han och några kompisar var i en musikstudio och lattjade. När han kom hem skrev han mer och spelade in texterna på ett gratis-beat från nätet.

– När jag visade den för folk sa de till mig att jag borde släppa den. Jag var tveksam och visste inte om jag ville bli offentlig. Men till slut tog jag steget och det visade sig bli skitbra.

LÄS MER: Cherrie har lämnat Rinkeby – men bär förorten med sig

Sen dess har ett antal singlar rullats ut, de flesta med ett fartfyllt driv och med inspiration från bland annat fransk rap. A36 beskriver sitt sound som ”utomjordiskt”.

– Alltså det är ganska glatt med ett snabbt tempo och snabbt flow. Jag tror det är det som får mig att sticka ut, att det händer ganska mycket.

Ny våg av rappare från Göteborg

Det senaste året har en ny våg av unga rappare sköljt in över landet från just Göteborg, med A36, Sarettii och B.Baby i spetsen. Att det blivit så just nu tror A36 är lite av en slump, men att Hammarkullen-duon Aden x Asme påverkat och öppnat en hel del dörrar för artister härifrån är också tydligt, menar han.

LÄS MER: Aden & Asme tolkar ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”

– För fansen blir det en skön grej att det blir lite miljöomväxling. De har inte fått höra så mycket från Göteborg innan förutom Aden och Asme. Nu finns det massor, vi är sju åtta artister som kör.

A36 har inga planer på att sakta ner. I augusti utlovar han en ny låt med succéproducenten Elai, som ”inte kommer likna något ni hört innan”. Och drömscenariot har han klart för sig.

– Att bli störst, hundra procent. Min dröm är att bli störst i Sverige faktiskt, en av de största i alla fall.

LÄS MER: Han är Hisingens nya rapstjärna

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.