Det är det första vikariat från Naturhistoriska museet som annonserats ut på arbetsförmedlingen sedan 27 september 2013, den dag GP första gången skrev om hur cheferna på Naturhistoriska gav jobb till sina egna anhöriga.

80 personer sökte jobb förgäves

När Naturhistoriska museet annonserade ut en tjänst på arbetsförmedlingen ville 81 personer ha jobbet. 80 av dem sökte helt i onödan. Tjänsten var öronmärkt för en vikarie på museet.

Den 5 december förra året lägger Naturhistoriska ut en tjänst på arbetsförmedlingens platsbank. Tjänsten är inte vilken som helst, den som får jobbet blir lite av en spindeln i nätet för den publika verksamheten och kommer att ha en viss arbetsledande funktion.

Vad annonsen förstås inte berättar är att det redan finns en tilltänkt, en som faktiskt redan fått ta sig an en del av arbetsuppgifterna som ingår i tjänsten, en som har visat framfötterna som vikarie på ett betydligt enklare jobb, en som museets chefer vill ha kvar och se i en ny roll. Vi kan kalla henne Anna.

– Jag såg gärna henne som en av de sökande. Men jag har varit noga med att inte utlova någonting förrän vi var i hamn, säger Hans Peter Dahlgren, chef för Naturhistoriska museet.

– Det har inte heller jag gjort, säger Eva Goffe, chef över den publika verksamheten.

Läs också: Svägerskan och grannens son drog vinstlotten (2016-02-16)

Ett par anställda på museet som GP har pratat med har svårt att tro det.

– Jag sökte inte ens tjänsten. Det skulle bara vara förnedrande för alla visste vem som skulle få den, säger en anställd.

En e-postkonversation de båda cheferna har i november, och som GP tagit del av, pekar i den riktningen. Museet har bjudits in till en informationsträff i januari om publikutveckling vilket får Hans Peter Dahlgren att undra:

Något för oss? Dig, mig eller Anna?

Tänker att vi ännu inte har det klart med Anna så någon av oss, kanske ska vara jag, går och sen kan ju (tjänstetitel) följa med om vi är klara med tjänsten då, svarar Eva Goffe.

Västarvet, organisationen som Naturhistoriska museet lyder under inom VG-regionen, har som policy att annonsera ut alla tjänster externt om inte någon inom organisationen har förtur.

Läs också: En bråkdel av miljonerna har hamnat i rätt händer (2016-02-15)

Det har formellt inte Anna när tjänsten ska annonseras ut. Det berättar Marie Malmström, den HR-konsult som museets ledning tar hjälp av inför rekryteringsprocessen. Men om Anna sägs upp från sitt vikariat och sen själv ansöker om förtur får hon det. Informellt vet alla att så kommer att ske, inte minst Anna som för GP berättar att hon vid tiden mest var orolig för att någon annan med förtur skulle söka.

– Vi kan inte agera på informell kunskap, på att vi tror att hon kommer att göra anspråk på tjänsten, säger Marie Malmström.

Men här har ju 80 personer lagt ner massa tid och sökt helt i onödan?

– Jag anser inte att någon sökt i onödan.

Den 10 december 2015 får Anna besked om att hennes vikariat upphör den 31 januari 2016. Hon ansöker omgående om förtur. Det beviljas den 12 januari och nio dagar senare, den 21:e skriver hon på sitt nya anställningsavtal som gäller retroaktivt från 1 januari. Hon får en rejäl löneförhöjning. Inga anställningsintervjuer görs med andra sökande.

Annas tidigare vikarietjänst, alltså den som upphört, ska tillsättas och går att söka via Arbetsförmedlingens platsbank fram till 29 februari. Det är det första vikariat från Naturhistoriska museet som annonserats ut på arbetsförmedlingen sedan 27 september 2013, den dag GP första gången skrev om hur cheferna på Naturhistoriska gav jobb till sina egna anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.