70 bilder från kulturåret 2020

Coronapandemin tvingade institutioner att ställa in och stänga ner, kulturarbetare blev av med jobben och publiken fick stanna hemma. Men vissa saker var sig lika. Böcker gavs ut, teater sattes upp och filmer hade premiär. Här är 70 bilder som summerar året – tagna av Göteborgs-Postens fotografer.

ANNONS
|

Det är svårt att minnas nu men i januari var vi alla lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. På GP Kultur jobbade vi tillsammans på redaktionen, vi hade möten i samma rum, åt lunch, gick på teater, opera, konserter, litteratursamtal och bio som vore vi odödliga. Vi träffade Lars Lerin i Stenungsund och Stellan Skarsgård tog sig till Göteborg för att gästa filmfestivalen och vara med i en livesändning på gp.se.

LÄS MER:Skarsgård: "Jag hade kameraskräck"

The Mamas och Drängarna

I februari höll vi också i, Melodifestivalen reste land och rike runt i vanlig ordning och GP:s reportrar hängde på Drängarna till bygdegården Hedekas och träffade Klara Hammarström hemma på hästgården i Vellinge i Skåne. Finalen vanns av The mamas, som faktiskt hann uppträda för publik i Friends arena, men när Eurovision song contest skulle ägt rum i Rotterdam hade coronapandemin spritt sig i rasande fart. Tävlingen blev inställd.

ANNONS

LÄS MER:Klara Hammarström tackade nej till Idol – nu tävlar hon i Melodifestivalen

Sen kom våren. En fredag i mars spelade Miriam Bryant i Scandinavium för första gången, den sista konserten på en sex veckors turné. När vi träffade henne drömde hon om sommaren, då hon skulle återvända till Göteborg för att spela på Liseberg. Så blev det inte, alla spelningar i nöjesparken 2020 skulle bli inställda.

LÄS MER:Lydia Sandgren ville resa ett monument över den förlorade staden

I mars intervjuades även författaren Lydia Sandgren skulle få ett omtumlande år, hennes bok nådde mängder av läsare, hon blev belönad med ett Augustpris och en kulturdebatt rasade om hennes generationsroman ”Samlade verk”. Under sommaren blev hon också krönikör i GP.

Stödgala för Pustervik

I april hade allvaret börjat sjunka in. Det skulle inte bli några livekonserter på ett tag. GP genomförde en stödgala för Pustervik, med artister som Sarah Klang, Daniel Norgren och Slowgold på scen och helt utan publik i lokalen. Det blev också startskottet för en satsning på livekonserter på gp.se under hela 2020, där Gbg och co stått för gaget till medverkande artister. Vi har sänt tio konserter, med artister som Linnea Henriksson, Jonathan Johansson och Smith and Thell. Vi har också sänt strömmade konserter från bland annat Operan.

LÄS MER:Sarah Klang: Det vore katastrof om de inte klarade sig

I april började fler och fler kreativa initiativ att dyka upp. På Bananpiren anordnades både drive in-bio och senare drive in-konsert, flera strömmade konserter gick att se hemifrån soffan och på barerna lärde Göteborgs bartenders oss att göra goda ”quarantinies” – det vill säga drinkar att dricka hemma i sin karantän.

ANNONS

Bäckström Lerneby om ”Familjen”

I maj träffade vi Johanna Bäckström Lerneby, som senare skulle vinna Stora journalistpriset för sin bok ”Familjen”, om det klanliknande släktnätverket som påstås styra i Angered. Vi träffade också stjärnkocken Marcus Samuelsson från Göteborg, vars välkända krog i New York ställde om till soppkök under coronakrisen.

LÄS MER:Johanna Bäckström Lerneby om släkten som anses styra i Angered

I juni stod det klart vem som skulle ersätta Mattias Andersson som ny konstnärlig ledare på Backa teater: Lars Melin. Under hösten skulle en storsatsning i form av föreställningen ”Nationen” ha visats, men fick ställas in efter regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det finns skäl att se den när den går upp igen, kritiker Mikaela Blomqvist menade att det var den göteborgska höstens överlägset största teaterföreställning.

Mötte Åsa Linderborg och Sture Carlsson

Med sommaren kom en av årets mest omtalade böcker, Åsa Linderborgs ”Året med 13 månader”. GP träffade henne på Hotell Gästis i Varberg, där större delen av dagboken skrevs. Den rör Linderborgs sorg efter att under loppet av ett år ha blivit lämnad av sin partner, anklagad för att ha orsakat Benny Fredrikssons självmord och beskylld för att ställa sig på förövarnas sida i metoo-debatten.

ANNONS

LÄS MER:Åsa Linderborg öppnar upp om kontroverserna

Strax därpå träffade vi Sture Carlsson i hans hus på Styrsö. Han berättade hur det var att kliva in som chef under en av Teatersveriges allra största kriser, den som uppstod i december 2017 när Benny Fredriksson avgick som chef för Kulturhuset stadsteatern efter att ha kritiserats i av bland andra Åsa Linderborg i Aftonbladet. Några månader senare tog han sitt liv.

LÄS MER:Sture Carlsson om tiden efter Benny Fredrikssons självmord

I slutet av augusti togs också det som skulle bli den sista bilden av Sven Wollter i GP. Trots coronapandemin skulle han och Nynningen ut på turné med föreställningen ”En dröm, en längtan, en sång”. I november gick den folkkära skådespelaren bort, i sviterna av covid-19. Han blev 86 år gammal.

Kulturarbetarna bakom statistiken

Med hösten kom också en ny chef för Göteborgs konstmuseum. Efter att ha jobbat i garderoben på Nationalmuseum och forskat om nakna män i konsten tog Patrik Steorn över ett museum som saknat fast chef i tre år. Under hösten skulle de tvingas stänga ner helt och utställningen med Sten A Olssons stipendiater lades på is i väntan på nya besked.

I september gjorde GP kultur ett stort reportage om hur coronapandemin drabbat kulturarbetarna bakom statistiken. De som faller mellan stolarna, inte får bidrag och stödpaket. Vars relationer sprack, som behövde spara in på maten och såg en framtid där de kunde tvingas gå från hus och hem. Totalt intervjuades nio personer om utmaningarna och ljusglimtarna i krisen

ANNONS

”Don Quijote” och Henry Morgan

I september gjorde Folkteatern en annorlunda uppsättning av ”Don Quijote” , anpassad efter coronapandemin. Åtta världspremiärer på lika många veckor. Dokusåpa, tidningsredaktion, filminspelning. Spontanitet och flexibilitet skulle leda vägen och GP:s kritiker imponerades.

LÄS MER:Recension: ”Don Quijote”, alla delar, på Folkteatern

En annan gammal hjälte återvände också under hösten, i form av Henry Morgan i Klas Östergrens ”Renegater”. Lydia Sandgren mötte honom i ett samtal om vanliga jobb, genombrott och varför han inte ville hitta på om händelserna i Svenska Akademien. I Göteborg föddes också en framtida litterär stjärna i Donia Saleh, som debuterade med romanen ”Ya Leila”.

LÄS MER:Donia Saleh: Ordet ”systerskap” är urvattnat

Petra Mede, Frida Boisen och Tone Schunnesson

Under hösten kom ytterligare tre omtalade böcker. Petra Mede skrev sin bokdebut ”Skam och högmod i Sävedalen” där hon återvände till sitt liv mellan fem och tolv. Frida Boisen berättade om sin familjs hemlighet i ”Berätta aldrig om det här” och författaren och GP-skribenten Tone Schunnessons bok ”Dagarna, dagarna, dagarna” kom, om influencern Babys jakt på pengar och kärlek.

LÄS MER:Nu berättar Frida Boisen om familjehemligheten

GP Kultur gick också bakåt i historien för att reda ut vad som hände med Sjömanskyrkan, som efter mycket protester från flera kända namn skulle säljas. Det visade sig att en katastrofal investering på 1980-talet skapat skulder som ligger kvar än i dag. Vi följde också med stadens trängselkontrollanter under en mörk höstnatt, för att se dem arbeta med att hålla koll på krogar och restauranger. Majoriteten trängselkontrollanter i Göteborg är kvinnor.

ANNONS

LÄS MER:Kvinnorna som kontrollerar Göteborgs nattliv

Nya ”Utvandrarna” och ”Ex on the beach”

I oktober förvandlades en tågstation i Alingsås till ”New York station” för nyinspelningen av ”Utvandrarna” – Erik Poppes storfilm med 100-miljoner i budget. GP besökte inspelningen där Gustaf Skarsgård gjorde squats i leran. Vi åkte också ett hemligt hus på Västkusten, för att ta reda på vad som händer när man flyttar en skandalös dokusåpa från en tropisk ö till Villa Ekorren i Ödsmål där ”Ex on the beach” spelades in.

LÄS MER:Här är korvstaden Göteborg

När vintern närmade sig gjorde vi en resa i korvens väg, från gatan in i maktens finrum. Hur uppstod egentligen särskrivningen av Korv kiosk? Och vad händer med Göteborgs klassiska korvsäten när kraven på korv stiger? Dessutom gjorde vi en resa bakåt i tiden i musikstudion Music-a-matic på Tredje Långgatan, som försvinner när huset omvandlas till hotell.

Vad som händer 2021 kan vi bara drömma om. Förhoppningsvis kan salongerna öppna igen. Om inte hittar kulturen alltid andra vägar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS