Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trio som samarbetar. Kajsa Grytt, Elin Ruth Sigvardsson och Shirley Clamp hörs alla på låten Vad dom än säger. Bild: TT Nyhetsbyrån
Trio som samarbetar. Kajsa Grytt, Elin Ruth Sigvardsson och Shirley Clamp hörs alla på låten Vad dom än säger. Bild: TT Nyhetsbyrån

56 artister bakom nyinspelad metoo-låt

En lång rad namnkunniga artister medverkar på låten som släpps till förmån för landets kvinnojourer. – Det här är vårt sätt att försöka påverka utvecklingen åt rätt håll säger låtskrivaren Pernilla Söderblom.

Initiativet till låten Vad dom än säger, som alltså släpps under torsdagen, kommer från kollektivet och bandet Vo PAM som sedan bildandet 2014 gjort låtar som ifrågasätter den manliga normen i musikbranschen och samhället i stort.

Nu växer de alltså till en grupp på 56 personer som tillsammans spelat in nya låten Vad som än säger. Bland de medverkande finns bland andra Kajsa Grytt, Shirley Clamp, Elin Ruth Sigvardsson och Sarah Riedel.

Klassiskt We are the world-upplägg

– Vi hade tänkt oss några gästartister i refrängen, men gensvaret var enormt. Det var 170 sångerskor som hörde av sig, sedan landade vi i de här 56. Jag hade gärna haft med alla, men det funkade inte rent praktiskt, berättar Pernilla Söderblom.

Nu delar några av sångerskorna på verserna, enligt klassiskt We are the world-upplägg, medan alla röster hörs i refrängen.

– Jag gillar den där hockeylåts-känslan, konstaterar Pernilla Söderblom.

Nettoöverskottet från intäkterna kommer att skänkas till Roks, Riksorganisationen för Sveriges kvinnojourer och tjejjourer.

– Som låtskrivare vill man väcka lyssnarnas känslor och få en reaktion, men den här gången ville vi bidra med något konkret också, säger Pernilla Söderblom.

Planerar en gemensam konsert

Inspelningen innebar att en lång rad nya kontakter togs och nätverkandet har fortsatt. Pernilla Söderblom hoppas att det inte ska stanna vid den gemensamma låten.

– Det finns planer på ett göra en konsert tillsammans. Allt som bidrar till att samtalet kring metoo och kvinnors och tjejers utsatthet är välkommet. Det här är en rörelse som inte får bromsa in om vi ska kunna se till att våra barn slipper uppleva sådant som vi varit med om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.