53 miljoner kostar ansökan om att bli kulturhuvudstad

ANNONS
|

- Det låter väldigt roligt, men det är en väldig massa pengar, säger kulturkommunalråd Helena Nyhus (s).

Den utredning som arbetats fram av Göteborg & Co och kulturförvaltningen i Göteborg beskriver bland annat en vision som skall utformas i enlighet med Göteborgs kulturstrategi och genomsyras av ett integrationsperspektiv. En bärande tanke är att den svenska allemansrätten skall överföras till kulturens område vilket innebär att "varje människa får möjlighet att ta del av alla de värden som kulturen erbjuder".

- Vi tycker att det är en bra övergripande vision. Egentligen har vi i vår utredning bara redovisat bakgrund och förutsättningar för en ansökan, men om man ansöker kan man introducera en kulturell allemansrätt. Allemansrätten finns ju inte i så många länder och vi tycker att det vore ett trevligt inslag att många göteborgare och andra får tillgång till det. Mer har vi inte gått in i detalj, säger Leif Nilsson på Göteborg & Co.

ANNONS

Utredningen lyfter fram ett antal faktorer som talar för Göteborg, bland annat stadens internationella kulturarv, internationella kontakter och att kommunen flera gånger visar att den klarar stora evenemang som VM och EM i friidrott, men också filmfestival, bokmässa, konstbiennal, dans- och teaterfestival med mera.

Lund, Umeå, Kalmar och Gävle har redan visat intresse och det kan bli aktuellt att fler städer ansöker. Vad har Göteborg har som inte andra städer har? Leif Nilsson hänvisar till Göteborgs kulturchef Kennet Johansson.

- Han tycker att Göteborg har mycket att erbjuda med ett rikt kulturliv och har en god chans och vi litar på hans ord i frågan, säger Leif Nilsson.

Ansökan för de svenska städer som tänker kandidera skall vara inlämnad i oktober 2008. Enligt den aktuella utredningen kommer arbetet med att ta fram ansökan att kosta drygt 53 miljoner under åren 2007-2009. I summan ingår bland annat tre heltidstjänster som ansvarar för projektledning, program och marknadsföring och som 2008 förstärks med ytterligare två tjänster.

Helena Nyhus säger efter onsdagens dragning i kommunfullmäktige att projektet låter intressant, om det går att genomföras enligt Göteborgsmodell.

- Det är alltid svårt att göra ett stort arrangemang när någon annan håller i taktpinnen. Kan vi göra det här på vårt sätt? Vi är duktiga på evenemang, vi är duktiga på att samordna och vi vill också att det skall bli en långsiktighet i det. Det får inte bli ett enskilt arrangemang utan måste hänga ihop med andra saker, till exempel stadens 400-årsjubileum. Kan man se det som ett steg på vägen? Och det är jätteintressant om det skulle kunna bli så, säger Helena Nyhus.

ANNONS

Hennes entusiasm dämpas något när hon tar upp kostnaderna för först en ansökan och därefter genomförandet. Enligt Leif Nilsson kan genomförandet handla om en halv miljard, där hamnade Stockholm som var kulturhuvudstad 1998. Bara 14 miljoner av dem var EU-bidrag.

- För Stockholm handlade det om en 95-procentig egenfinansiering. Så frågan är vad vi får från staten. Det kanske vi behöver diskutera med de andra städerna som också ansöker, säger Helena Nyhus som inte kan säga när kommunen kommer att besluta om Göteborg skall ansöka eller ej.

ANNONS