Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket.
Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket. Bild: Fredrik Sandin Carlson

30 000 har förlorat jobbet inom hotell och restaurang

Hotell- och restaurangbranschen blöder och personalen sägs upp. I nuläget har 16 500 varslats och av de tillfälligt anställda har minst 13 500 inte fått lov att komma tillbaka, där är också mörkertalet stort.
– De finns inte med i statistiken. Utan det är siffror jag fått bekräftat från tio stora arbetsgivare, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

ANNONS

Besöksnäringen har drabbats hårt av coronapandemin och dess medföljande restriktioner. Säsongsarbetare har fått gå tidigare från skidanläggningar och nöjesparkerna väntar med att öppna.

För hotellen och restaurangerna är det särskilt dystert. Exempelvis har jazzklubben Nefertiti gått i konkurs medan nattklubben Valand och krogkedjan Harrys har tvingats till rekonstruktion. Koncernen Avenyfamiljen har i sin tur valt att stänga ner sina krogar och varsla all personal i väntan på ljusare tider. Och de är inte ensamma.

LÄS MER:Jazzklubben Nefertiti har begärts i konkurs

Enligt måndagens siffror har 16 500 anställda inom hotell- och restaurangbranschen varslats om uppsägning. Därtill har tusentals korttidsanställda inte fått komma tillbaka. Hur många förs det ingen statistik på, men minst 13 500 bekräftar Malin Ackholt.

ANNONS

Utöver rena uppsägningar har många anställda också blivit permitterade.

– Jag kollade det precis. Vi har skrivit 34 100 korttidspermitteringsavtal under den här tiden, säger Malin Ackholt.

LÄS MER:Krogkedjan Harrys i rekonstruktion

– Vi ser att delar av branschen står helt stilla. Andra rullar på, men i mindre omfattning. Vår bransch går ut på att träffas och umgås och det är ju just det vi inte ska göra just nu, fortsätter hon.

Tror att konkurserna kommer att öka

Det har varit full aktivitet inom hotell- och restaurangfacket under den senaste tiden, med förhandlingar och avtal. Inför helgen förbereder sig Malin Ackholt och hennes kollegor också på en ny utmaning.

– Vi kommer att möta medlemmar efter helgen som inte har fått sin lön, säger hon.

Därtill tror hon att det väntas ytterligare konkurser när löner och hyror nu ska betalas.

LÄS MER:Krogeliten sänder kris-tv: "Vi vill skapa opinion"

– Det är vår bild. Alla företag kommer inte att klara detta.

Det är alltså troligt att varslen och permitteringarna kommer att fortsätta öka under en tid, Malin Ackholt menar att besökare också får förbereda sig på att mycket kommer att se annorlunda ut när verksamheterna väl kan komma igång som vanligt igen. Hon påpekar också att det då väntar nya risker för de anställda.

– Vi ser det som en fara, när man väl kommer tillbaka, att man då blir erbjudna villkor som inte var samma som man blev uppsagd ifrån.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS