Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nästa år firar Drottningsholms Slottsteater 250-årsjubileum med den nyskrivna operan "Rokokomaskineriet". PRESSBILD.

250-årsjubileum med nyskriven opera

När anrika Drottningholms Slottsteater fyller 250 år firas födelsedagen med en nyskriven opera där 1700-talet "pimpats" och självaste teatern tar huvudrollen.
-Opera är en underbar värld att gå in i, säger Tuvalisa Rangström.

Hon har skrivit librettot till jubileumsoperan "Rokokomaskineriet" som har premiär på 250-årsfirande Drottningholms Slottsteater den 7 juni nästa år.

Teatern står på Unescos världsarvslista på grund av sitt intakta teatermaskineri och den originaldekor från 1700-talet som fortfarande används. Det är något som tas tillvara i "Rokokomaskineriet".

-Vi låter teatern vara stjärnan, den får till och med sjunga.

Operan är dels en hyllning till födelsedagsbarnet, dels en våra dagars hyllning till den upplysningstid som rådde när teatern uppfördes. Musiken, av kompositören Jan Sandström, doftar 1700-tal men har "pimpats" med modern musikalmusik.

Men det är framför allt en hyllning till teater i allmänhet.

När Tuvalisa Rangström var liten arbetade hennes pappa Ture Rangström, numera chef för Strindbergs Intima Teater, på Drottningholms Slottsteater. När hon nu återvänder är det med barnets ögon.

-Det är en sådan barnslig teater, maskineriet är så lekfullt, med falluckor och himlafärder. Det handlar om kärleken till ett operahus, om gränsen mellan verklighet och opera och om den lek som teater är.