Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

24 timmars pianomaraton till stumfilm i Backa

24 pianister som ackompanjerar lika många timmars stumfilm med bilder från New York. Det kommer man kunna se i gamla Backa Folkets hus under ett dygn nästa helg.
– Det är helt okej om man somnar, säger Vanessa Labañino, som tagit initiativ till den lite annorlunda filmvisningen.

Det blir världspremiär för ”The New York clock” när filmen visas i Backa under ett dygn, med start lördagen den 24 september. Bakom den dokumentära stumfilmen står amerikanerna Americk Lewis och Nicholas Sosin, som numera även är verksamma i Göteborg. Tillsammans med sju andra filmare har de fångat New York under fyra olika årstider och filmen tog tio år att göra.

Americk Lewis och Nicholas Sosin ligger bakom filmen. Bild: All my friends are stars
Americk Lewis och Nicholas Sosin ligger bakom filmen. Bild: All my friends are stars

Men att den skulle visas med levande pianomusik till var ingen tanke från början. Den idén kom Vanessa Labañino med. Hon är verksamhetsledare och producent på plattformen Possibilitas, som sedan februari håller till i gamla Backa folkets hus.

– Jag tänkte att vi har en bioduk och vi har en flygel, ska vi då inte visa den med livemusik? Och Americk och Nicholas tyckte om idén. Sen under tiden vi har jobbat kände man att oj, det här var ett mastodontprojekt. Det är knäppt, men samtidigt väldigt roligt.

Meditativ upplevelse

24 pianister kommer att ha en timme var till sitt förfogande. De flesta är professionella men en tolvåring och en fjortonåring inleder den 24 timmar långa stafetten. Vissa har förberett sig noggrant och andra kommer improvisera.

– Det blir deras personliga tolkningar. Spelar man tre på natten kanske man får en annan känsla. Det kommer bli väldigt spännande att se vad det blir, för vi har ingen aning.

Som åskådare kan man välja om man vill vara på plats under bara en timme eller om man vill se och höra hela 24 timmars-konserten. Upplevelsen med pianomusiken i kombination med bilderna av New York kan nog bli lite meditativ, tror Vanessa Labañino. Så man behöver inte skämmas om man somnar.

Vanessa Labañino kläckte idén till 24 timmars-konserten. Arkivbild. Bild: Per Landén
Vanessa Labañino kläckte idén till 24 timmars-konserten. Arkivbild. Bild: Per Landén

– Jag har själv sovit genom flera operaföreställningar. Det blir en annan typ av sömn när man somnar till skön musik, musiken är liksom där och så vaknar man till. Men vi streamar också konserten. Så om någon sover på Hisingen är någon annan kanske vaken i New York.

Att visningen krockar med ett annat stort evenemang i Göteborg samma helg, Bokmässan, är inte heller något som oroar.

– Jag tänker att Bokmässan slutar en viss tid, till oss kan man komma mitt i natten. Man kan sova gott på en fåtölj här, har man inte råd med hotell kan man köpa en konsertbiljett hos oss, skrattar Vanessa Labañino.

Fakta: Världspremiären av ”The New York clock”

Visningen drar i gång den 24 september klockan 12 och pågår till den 25 september klockan 12 på House of Possibilitas (före detta Backa Folkets hus).

Medverkande pianister:

Aringa Bagheri / Igor Bäck, Joona Toivanen, Madelene Birgenius, Helen Sällfors, Willy Wong, Lars Erik Norrström, Olesia Pupina, Ida Gillner, Sara Sjödahl, Val Giamo, Axel Olsson (Jaded Jane), Daniel Stahre, Kajsa Åkerflo, Erik Dahl, Billy Eriksson, Fabian Kallerdahl, Insomnia Taxxi / Emil Nilses, Olimpia Dynarek, Karin Johansson, August Moni, Ulf Nomark, Helena Ha-Young Sul, Anders Jansson, All My Friends Are Stars.

Filmare:

Americk Lewis, Nicholas Sosin, Ionut Vacar, Leo Lamant, Damien Arnal, Johan Poullioux, Sami Denic, Florian Buon, Mathieu Finet.

LÄS OCKSÅ: "Don Juan” på Stadsteatern – lika sexuell som vanligt

LÄS OCKSÅ: Anne Heche dog i bilkrasch – memoarer publiceras nästa år

LÄS OCKSÅ: Thomas Stenström bröt foten under konsert

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.