200 göteborgare beviljas krisstöd av Konstnärsnämnden

Covid-19 slår hårt mot en rad branscher och situationen är minst sagt ansträngd. För yrkesverksamma konstnärer finns nu krisstöd för inställda uppdrag. GP har tagit fram hur många göteborgare som fått stipendier.

ANNONS
|

Kulturstödet som beviljades från regeringen till följd av covid-19, har bland annat blivit krisstipendium. Några av dem, närmare bestämt 1 938 stycken, har Konstnärsnämnden delat ut. GP har tagit reda på hur många mottagare som bor i Göteborg.

Av dem knappt 2 000 stipendier som delats ut gick 187 till göteborgare, inklusive kranskommuner ökar antalet till 227. Det innebär att ungefär 11 procent av dem som fått ett av Konstnärsnämndens krisstipendium är skrivna i Göteborg med omnejd.

Ska kompensera inställda uppdrag

Syftet med krisstipendiet är att kompensera för det bortfall av intäkter som yrkesverksamma kulturutövare drabbats av, som konsekvens av inställda uppdrag under vår och sommar.

ANNONS

För att kunna söka krisstipendium krävdes en förlust på minst 15 000 kronor. Stipendierna som kunde sökas har tre beloppsnivåer: 15 000, 30 000 och 50 000 kronor.

Elva procent till göteborgare

Sammanlagt delades 953 stipendier med högsta nivån ut. 106 personer inom den gruppen hör till Storgöteborg, vilket blir ungefär 11 procent även där. En av dem är Finn Björnulfsson, frilansmusiker och trummis i Håkan Hellströms band.

– Jag är väldigt glad att jag fick det, men det motsvarar ju inte alls det som fallit bort som inkomst, men det betyder ändå mycket, säger han.

Vad betyder det att den här typen av stöd delas ut?

– Det här är ju ett stöd till arbetande kulturutövare och det är självklart viktigt att det ges kompensation till oss och inte bara till företag. Sedan är det en svår politik såklart. Men jag tycker att det är bra att klimatet för musiker och artister i Sverige har satts lite under lupp på grund av detta.

Regissören och manusförfattaren Johannes Nyholm är en annan göteborgare som också fått krisstöd.

– Det betyder jättemycket, min och många andras situation har ju blivit väldigt påverkad. Jag hade två premiärer inplanerade och de blev uppskjutna på obestämd tid. Oftast finns inga marginaler för kulturutövare, så det här ger en lite andrum när mycket faller bort, säger han.

ANNONS

Andra kända göteborgare som mottagit stipendium är bland annat Daniel Lemma och sångerskan Sarah Klang, som avböjer att kommentera.

LÄS MER:Krismiljoner till kulturarbetare fördelas om

LÄS MER:Konstnärsnämnden riktar kritik mot krisstödet

LÄS MER:De får kulturstöd i Västra Götaland

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS