Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Över 170 kulturella evenemang i natten

Kulturnatta fyllde 27 år med ett av de mest späckade programmen någonsin, från eldshow i Trädgårdsföreningen till konst och popkonsert hos nya arrangören Kolgruvan på Ringön.

Oktobermörkret har fallit i Trädgårdsföreningen, men tända marschaller leder fram till Ravelinkullen, där ett 20-tal fågelliknande "skrämmor", med vita näbbar och svarta hål till ögon, spanar ut över gräsmattorna.

De är effektfullt upplysta underifrån och ännu mer dramatiskt blir det när den göteborgska duon Eldfågel börjar sin eldshow framför installationen, inför några hundra besökare.

LÄS MER: Guide: Här är Kulturnattas guldkorn!

Väderförhållandena är perfekta, det är vindstilla och uppehåll i den kyliga kvällen. Gnistorna yr när Eldfågel svingar sina brinnande klot. Det hela är en invigning av installationen, som är tänkt att stå i en vecka, men eftersom parken stänger redan klockan 18 på kvällarna blir det inte många som hinner se skrämmorna när de är som mäktigast, upplysta i mörkret.

– Så vi funderar på att låta dem stå en vecka till. Nästa helg blir det vintertid och då blir det mörkt tidigare, säger Caroline Wickström, evenemangsledare i Trädgårdsföreningen.

Nykomlingarna på Hisingen bjöd in Jens Lekman

Kulturnatta har länge funnits i centrala stan, Linné och Majorna. Men i år är även Ringön en arrangör, eller närmade bestämt Kolgruvan, Kiosken och NEJD, där besökarna kan strosa runt och ta del av konstutställningar och slutligen en sen kvällskonsert med Jens Lekman.

LÄS MER: Visionärerna: "Ringön är framtiden"

– Han letade kontor och vände sig till oss. Nu blev det inte så, men istället frågade vi om han ville spela här på Kulturnatta och han sa ja, säger Fredrik Wernér, en av grundarna till det kreativa huset Kolgruvan, där ett tiotal konstnärer ställer ut under kvällen.

Har inget tryckt program - nästan allt är gratis

Stina Larsson är ny projektledare för Göteborgs Kulturnatta. Dessutom är hon ny i stan.

– Det har varit ett perfekt tillfälle att lära sig om det fria kulturlivet i stan, jag har jobbat mycket med att hjälpa föreningar, grupper och individer som är med i programmet. Det är spännande, säger hon.

Förra året var alla programpunkter utom två gratis. Hur ser det ut i år?

– Ungefär likadant. Vissa arrangörer har delar av sitt evenemang gratis, kombinerat med något schyst erbjudande. Vi vill ju att allt ska vara gratis, men det blir ett avvägande hur stränga ska vi vara.

LÄS MER: Tio kulturmåsten i Göteborg innan nyår

Hur kommer det sig att Kulturnatta har överlevt så många år?

– Det beror på många saker. Dels ligger den på höstkanten och är ett av få incitament att ta sig ut, dels har den en sådan variation och bredd i programmet att de flesta kan hitta något de gillar. Och så är den nästan helt gratis.

Varför har ni inte längre något tryckt program?

– Det är en miljöfråga och en ekonomisk fråga. Hur mycket papper ska man pumpa ut och vad ska man lägga pengarna på? Några har hört av sig och saknat det tryckta programmet, då hänvisar vi till att det är lätt att skriva ut det från hemsidan.

Kulturnatta i Göteborg

Ålder: 27 år.

Firades: Hela fredagskvällen 19 oktober.

Storlek: Över 170 programpunkter, de flesta gratis.

Kommunal budget: 250 000 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.