Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ökat stöd till Göteborgsoperan

Kulturrådet har delat ut årets regionala verksamhetsbidrag. Bland de institutioner som fått ökat stöd finns Göteborgsoperan och Göteborgs stadsteater.

De regioner som själva ökar bidragen till sina kulturinstitutioner får i år höjda statliga bidrag, förutsatt att kvaliteten håller hög nivå. De som å andra sidan väljer att satsa mindre på kultur får sänkta bidrag. Men kulturrådet har inte stängt börsen helt. Om kommuner och regioner beslutar sig för att satsa mer pengar under första kvartalet finns det möjlighet till att få mer i bidrag.

- Vi stänger inte ärendena. För Folkteatern i Göteborg, till exempel, ligger de lokala bidragen på samma nivå som året innan, Kulturrådet har valt att räkna upp de statliga bidragen med tre procent, men om kommunen höjer sitt bidrag under första kvartalet kan vi öka till tre och en halv procent, säger Benny Marcel, ställföreträdande generaldirektör för Kulturrådet.

Vad gäller Stadsteatern har kommunen visat ambitioner att återställa bidragen, därför har Kulturrådet valt att inte minska den statliga tilldelningen som man annars kunde ha gjort.

- Det här är ett sätt för Kulturrådet att tydligare värna verksamheten. Vi har ett viktigt uppdrag i att se till så att kvalitativ verksamhet får fortsätta att utvecklas och att skydda de investeringar som staten gjort, säger Benny Marcel.

Totalt delar Kulturrådet ut närmare en miljard kronor i verksamhetsbidrag, varav 247 800 kronor går till scenkonsten i Västra Götaland. Nästan hälften av dessa går till Göteborgsoperan som får en ökning med 3,7 miljoner kronor. Stadsteatern får 1,5 miljoner mer än förra året för bland annat sitt barn- och ungdomsarbete. Även Regionteater Väst får höjt bidrag med drygt 500 000 kronor.

Verksamhetsbidragen går även till bibliotek och museer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.