Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ögonblick som lever kvar

Karin Widegård har tittat i Reportrar utan gränsers årsbok, med foton av Jean-Philippe Charbonnier.
Man kan bli frustrerad av allt det som reportrar inte rapporterar om. Vi måste komma ihåg att även nyheterna bygger på ett urval och så är det ännu mer med de fria reportagen som förutsätter ett personligt patos. Hur mycket mer kan man då inte glädja sig åt att så många ändå ser och hör så mycket som de faktiskt gör, och som de finner värt att ta hem till sina redaktioner.
Det bästa och det som lever kvar kanske bygger på ögonblickets ingivelse och hugskott. Som i alla sammanhang gäller det att vara närvarande i nuet. Historien kommer senare.
Det har gått 50 år sedan den franske fotografen Jean-Philippe Charbonnier satte fingret på avtryckaren och fångade de här busiga barnen i Alaska på en bild som är lika omedelbart levande idag som när den togs.
Reportrar utan gränser ger varje år ut en fotobok lagom till 17 november, som är en stöddag för fängslade journalister runtom i världen.
Den här gången har man valt att visa ett antal av Jean-Philippe Charbonniers varma och överraskande bilder. Bilder som spänner över fem decennier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.