Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Linda Bengtzing, Anna Bergendahl och Méndez kommer alla till Scandinavium för att tävla i Melodifestivalen. Bild: Jessica Gow/TT
Linda Bengtzing, Anna Bergendahl och Méndez kommer alla till Scandinavium för att tävla i Melodifestivalen. Bild: Jessica Gow/TT

Johan Lindqvist: Återvinning temat när Mellon kommer till Göteborg

Scandinavium förvandlas till ett musikens Myrorna när Melodifestivalen kommer till Göteborg. Vi får vintage-artister som ratats när musikbranschen rensat i vintergarderoben.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Linda Bengtzing tävlar för sjunde gången. Enligt SVT är det schlagerrekord för en soloartist. Tillsammans med veteranerna Anna Bergendahl, Méndez, Thorsten Flinck och Dotter bildar hon därmed en mer rutinerad femma än de mest ärrade Frölunda-spelare som normalt skrinnar runt i Scandinavium. Allihop har redan varit med en eller flera gånger i Melodifestivalen.

Gemensamt för de fem artisterna är också att deras dragningskraft utanför Melodifestivalen är i princip noll. De har inte utrymme nog att släppa ny musik, de kan inte boka en rejäl turné, de uppmärksammas inte i media. I alla fall inte för sin musik.

LÄS MER: Här är artisterna som Mellotävlar i Göteborg

Detta helt enkelt eftersom Spotify premierar och lyfter fram helt andra artister. För att det spelar allt mindre roll vilken musik som spelas på radio. Och för att konkurrensen är alldeles för tuff.

Det är alltså egentligen inget större fel på kvintetten. De kan lämpligen sorteras in i kategorin "bättre begagnat" och är alla habila underhållare. Och de saknar onekligen inte pannben.

Jag var på plats den där eftermiddagen på ett februariblåsigt torg i Karlstad när Linda Bengtzing gav järnet inför summa sju personer. Mellon var i stan, Linda skulle inte ens tävla, men hon slet ändå ihop ett arbetspass i schlagerfabriken. Det måste man respektera.

Men för att verkligen lyckas få avkastning för tiden man lägger på Mellon måste det finnas en plan för resten av året, man måste ut på vägarna, man behöver en krogshow. Då kan man få fart på karriären igen, så som Arvingarna fick till det under det gångna året.

Sammantaget är den kommande deltävlingen, i alla fall på pappret, ändå snäppet bättre än den mediokra uppställning Göteborg tilldelades i fjol (Nano, High 15, Wiktoria, Zeana, Arja Saijonmaa, Mohombi och - just det - Anna Bergendahl).

LÄS MER: Göteborgarna vi vill se i Melodifestivalen

Sedan kan man förstås argumentera för att det inte spelar någon större roll vilka artister som står på scenen, och än mindre vilka låtar de ska framföra. Melodifestivalen är inte i första hand en musiktävling, det är ett event, ett spektakel. Ett väl beprövat sätt att mota undan det kompakta vintermörkret.

LÄS MER: Flinck: "Jag ska vara med i Melodifestivalen"

LÄS MER: Så många vill tävla i Melodifestivalen

Men ändå. 2 600 kronor för platser på läktaren om man är en familj på fyra. Alltså tvåtusensexhundra kronor för att se Méndez uppträda i tre minuter. Det är naturligtvis komplett vansinne.

Till sist. Det är fascinerande hur SVT kan tillåta sig själv att återigen göra en så genomusel direktsändning när artisterna till Melodifestivalen skulle presenteras. Det var kasst ljud, bara en enda kamera, sändningen dök och programledarna var flamsiga, förvirrade och pladdriga.

De tävlar i Göteborg den 8 februari

Linda Bengtzing - Alla mina sorger

Dotter - Bulletproof

Anna Bergendahl - Kingdome come

Thorsten Flinck - Miraklernas tid

Klara Hammarström - Nobody

Paul Rey - Talking in my sleep

Mendez ft Alvaros Estrella -Vamos amigos