Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Regeringen återinför det statliga stödet till kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet, avslöjar kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Regeringen återinför det statliga stödet till kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet, avslöjar kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Återinfört statligt stöd för kulturskolor

Regeringen återinför det statliga stödet till kulturskolorna. I kulturbudgeten avsätts 100 miljoner kronor årligen till de kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet. För kulturskolorna i Göteborg betyder förslaget, som gäller tre verksamhetsår, även större trygghet.
– Under tre år kan vi testa, lära oss och göra bättre och relevant verksamhet för barn och unga, berättar Kristoffer Wittlöv Stenman, enhetschef på Hisingens Kulturskola, för GP.

Beskedet innebär att det statliga stödet till kulturskolorna nästa år återställs till den nivå det hade tidigare.

– Kulturskolan är en verksamhet vi har i Sverige som vi ska vara riktigt stolta över. Jag är väldigt glad över att vi nu kan presentera att vi återinför det statliga bidraget, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

I Göteborg finns det sju fristående kommunala kulturskolor som stödet fördelas mellan. För att få ta del av pengarna ansöker kulturskolorna gemensamt till kulturrådet.

– Det är fler kulturskolor som söker pengar och fördelningen gör att vi inte får så mycket pengar som det kan verka. Dessutom har många kulturskolor en både liten och ansträngd budget, berättar Kristoffer Wittlöv Stenman, enhetschef på Hisingens Kulturskola, till GP.

– Det är inte guld och gröna skogar direkt.

Stödet togs bort

Stödet infördes 2016, för att ge kulturskolorna möjlighet att bredda sitt utbud och nå nya grupper. När riksdagen fattade budgetbeslut 2019 var det dock Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag som klubbades igenom – och där föreslogs det att stödet skulle tas bort.

Beslutet väckte skarp kritik och dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vittnade om att hon under de fyra år hon suttit på posten "aldrig mött så starka reaktioner på något politiskt beslut".

När stödet återinfördes i vårbudgeten, på 50 miljoner kronor, gällde beslutet i ett år. Något som skapade en viss otrygghet för verksamheten på Hisingen.

– Egentligen tycker jag inte att det ska finnas. Ett så tillfälligt bidrag skapar problem och oro. Pengarna som ges i stödet borde istället finnas med i rambudgeten för att skapa en större säkerhet för verksamheterna, säger Kristoffer Wittlöv Stenman till GP.

Hela anslaget återinförs i den nya budgeten

I vårbudgeten återinförde regeringen 50 miljoner kronor till stödet, men kulturminister Amanda Lind (MP) var tydlig med att intentionen var att återställa hela anslaget i höstens budget.

– Den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom förra året innebar att man slaktade hela det statliga bidraget. Det regeringen gjorde i våras var att man lyckades återställa delen för hösten 2019. Tyvärr har det inneburit att fullt ut återställt bidrag blir det först 2020, konstaterar Amanda Lind.

Kristoffer Wittlöv Stenman menar på att det återinförda stödet inte kommer göra att de kan tillföra mer till verksamheten, men att de kan fortsätta hålla i sina projekt. Budgetpropositionen för att stödet ska gälla för åren 2020-2022 skulle dessutom ge en större trygghet.

– Vi kan fortsätta med våra utvecklingsprojekt och riktade insatser på olika prioriterade målgrupper. Eftersom stödet inte är långsiktigt så kommer vi nog inte kunna att nyanställa men vi behöver heller inte varsla.

Innebär 100 miljoner kronor årligen till de kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet.

Infördes 2016 för att ge kulturskolorna möjlighet att bredda sitt utbud och nå nya grupper.

När riksdagen fattade budgetbeslut 2019 togs dock stödet bort, ett beslut som väckte skarp kritik.

I vårbudgeten återinförde regeringen 50 miljoner kronor till stödet, men kulturminister Amanda Lind (MP) var tydlig med att intentionen var att återställa hela anslaget i höstens budget. I budgetpropositionen föreslås stödet gälla för åren 2020–2022.