Årets favoritsvenne?

ANNONS
|

Konstnärsduon Ingrid Falk och Gustavo Aguerre tar detta mode till nya, oanade höjder när de nu planerar att sälja ett antal munkjackor med "Blatte de Luxe"-tryck ("ett konstprojekt som gestaltas i form av en klädkollektion med eget varumärke" enligt deras hemsida) genom ett jippo i Kungsträdgården i Stockholm där tio priser (=jackor) ska delas ut till "årets favoritblattar".

Den besynnerliga föreställningen att det skulle vara progressivt att dela in befolkningen i "svennar" och "blattar", i vi-och-dom, har spritt sig som en löpeld i mediekretsar och i en del politiska enklaver där man tidigare hävdat att människors värderingar är viktigare än deras bakgrund. Beredvilligt frågade Dagens Nyheter häromdagen Ingrid Falk vem som är hennes favoritblatte. Jag skulle tro att hennes båda favoriter Eduardo Grutzky på Fryshuset och Jonas Hassen Khemiri betackar sig för att hamna på blattetoppen.

ANNONS

Vad en blatte är för någonting och varför det skulle vara intressant att peka ut någon som en sådan har jag aldrig förstått. Förmodligen har det med Blut und Boden att göra; det är väl därför hela den här etnofixerade jargongen ter sig så motbjudande.

Är det inte dags att börja fråga sig vilken människosyn som stimuleras genom ursprungstugget och vilka politiska strömningar som drar nytta av det? Vem blir årets pucko genom att starta en omröstning om årets favoritsvenne eller favoritjude?

ANNONS