Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felicia Feldt.

Årets debatt: Felicia Feldt | Felicia försvann

Felicia Feldt

Felicia försvann

Utgiven i januari 2012 på Weyler förlag.

När Felicia Feldt i början av året kom ut med boken Felicia försvann raserades bilden av en av Sveriges, ja världens, mest kända barnexperter. Niobarns­modern Anna Wahlgren hade fått en hel generation föräldrar att läsa Barnaboken och ta till sig av hennes expertråd. I dotterns version utsatte hon barnen för bland annat sin egen alkoholism och både fysisk och psykisk misshandel.

Boken kom att bli en i raden av de uppgörelseromaner som barn till kända föräldrar skrivit och en mängd kulturtexter skrevs om den formen av litteratur. Romanen fick goda recensioner och många upprördes av den bild som nu förmedlades av den kvinna som påverkat deras sätt att både söva och mata sina egna barn.

Mer än så hade det inte behövt bli om inte Wahlgren själv svarade med sin version av dotterns uppväxt i boken Sanning eller konsekvens. Det blev ett slags kulmen med en infekterad mor och dotter-relation inför öppen ridå. Kritikerna ifrågasatte såväl Wahlgrens prosa som behov av att göra upp med dottern i en svarsbok. Allt blev med ens både kladdigt och obehagligt.

Mer än någonting annat blev årets debatt kanske en påminnelse om att alltid ifrågasätta auktoriteter, inte minst när det gäller så känsliga saker som den egna familjen. Vad som tas för givet av samtiden kan te sig absurt i ett längre perspektiv. En barnexpert kan några decennier senare anse att en försvarsbok gentemot dottern är det bästa sättet att hantera en kris i relationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.