Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Ulf Palm/TT/GP Kollage.

America Vera-Zavala: Årets bokmässa – Kravall eller karneval?

Vi är många som för första gången på länge inte ser fram emot den sista helgen i september, skriver America Vera-Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vad kommer egentligen hända i Göteborg under Bokmässehelgen?

Nu står det klart att polisen ger tillstånd för nazister att demonstrera i centrala Göteborg den 30 september. Det är en lördag och det är den dagen som det är mest publik på Bokmässan, tiotusentals människor söker sig till Korsvägen för att köpa böcker, lyssna till favorit-författare, umgås och kollektivt fira den individuella akt som läsningen är. Dessa människor kommer alltså riskera att få sin dag förstörd av en demonstrerande terrorgrupp. Dessutom infaller den judiska religionens heligaste dag Yom Kippur den 30 september, de judar som firar och som vill besöka den centralt belägna synagogan kommer mötas av nazister.

De författare och de förlag som har valt att bojkotta Bokmässan har organiserat alternativa arrangemang på andra platser i centrala Göteborg. Nazisterna kommer passera där. Där författare och journalister som dagligen blir hotade talar.

Vänstern mobiliserar och det är självklart att det finns risk för sammandrabbningar.

Nazisterna är våldsamma, de uppmanas att alltid bära kniv eller andra vapen. I just Göteborg har de dömts för att nyligen ha sprängt bomber vid syndikalisternas lokaler och mot flyktingförläggningar. De kallar sig Nordiska Motståndsrörelsen men det enda namn vi borde ge dem är nazistiska terrorister.

Jag kommer och tänka på oktober 1993. Antirasister demonstrerade mot Sverigedemokraterna som höll en manifestation i centrala Göteborg. Några månader tidigare hade några skinnskallar med kopplingar till Sverige- demokraterna nästan sparkat ihjäl en somalisk flykting i Trollhättan. Det var där Sverigedemokraterna började sin manifestation för att sedan åka in till Göteborg. Rasismen var på frammarsch, stämningarna mot flyktingar var hård, nynazisterna var våldsamma. Det blev en kaotisk dag och kväll, motdemonstranterna ville slå tillbaka.

Är detta ett möjligt scenario för 30 september 2017?

För några veckor sedan hade jag börjat göra mig en bild av den nya Bokmässan som karneval snarare än kravall. När de alternativa mässorna började annonsera sina platser och sina program började jag se framför mig en folkfest, mycket större, mer utspridd och mer glädjefylld än den vanliga Bokmässan. En variant av Göteborgs filmfestival som präglar hela staden och som hyllar det skrivna ordet. För filmfestivalen är verkligen en sådan folkfest, där man överallt i stan ser människor på jakt efter sin film, sin salong och folk pratar, och jämför och kommenterar och det är glatt, och folkligt och gör senvintern så mycket lättare att uthärda. Men Bokmässan kommer präglas av rädsla istället för skratt.

Allt verkar vara möjligt denna helg som varit omdebatterad i över ett år. Trots stora möjligheter att utforma ett demonstrationstillstånd så anser polisen uppenbarligen att det är väldigt viktigt att tillgodose en nazistisk terrorgrupps exakta önskemål om tider och rutter oavsett detaljer som människors säkerhet, judiska högtider och annat som kan komma i vägen. Och man kan ju undra om Bokmässan nu är nöjda med sin definition av att värna yttrandefriheten och låta alla som vill (och betalar för sig) vara på plats.

Vi är många som för första gången på länge inte ser fram emot den sista helgen i september.