Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Victoria Greve: Årets Augustböcker visar Sverige snett från sidan

GP:s litteraturredaktör Victoria Greve: "Ett smalt, politiskt år där de breda namnen saknas."

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Årets bästa svenska bok berättas från minoriteternas horisont och är utgiven på ett mellanstort förlag. I alla fall om man får tro Augustjuryn när årets 22 nominerade böcker i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn och ungdom presenteras.

LÄS MER: GP Kulturs kritiker recenserar Ædnan av Linnea Axelsson

Det är Sverige sett från sidan. Som i Linnea Axelssons magnifika tegelsten Ædnan. Det är ett flerstämmigt, poetiskt epos om hur samisk historia skrivits av den svenska överheten, korsvävd med berättelsen om att växa upp som ung same i dag. Och som när Kenneth Hermele skriver sin familjeberättelse om uppväxten i en judisk by inlemmad i 1950-talets Stockholm (här klassad som skönlitteratur snarare än biografi).

Alexandra Pascalidous Mammorna och Uje Brandelius och Clara Dackenbergs Hemma hos Harald Henriksson tar sin utsiktspunkt i förortens miljonprogram. Även Boråssonen Lars Tunbjörk riktade sitt objektiv mot människorna i marginalen av det svenska folkhemmet och placerar dem i centrum.

LÄS MER: Lars Tunbjörk fångade den svenska folksjälen

Vilhem Moberg såg sig själv som en utböling i den svenska offentligheten. Ändå får man leta länge för att hitta någon annan svensk författare som haft större inflytande över bilden av Sverige och svenskarna, med Utvandrar-sviten om Karl Oskar och Kristina och som stridbar samhällsdebattör. Oddsen att Jens Liljestrands heltäckande och initierade biografi över den komplexa ikonen prisas i fackboksklassen är förmodligen låga.

LÄS MER: GP:s kritiker är Augustnominerad

Även klimatkrisen som dominerat nyhetssidorna under sommaren sipprar in, på omvägar. Kerstin Ekmans Gubbas hage tycks vara ett utsnitt över ett halv tunnland ängsmark men rymmer rik kulturhistoria och historikern Magnus Västerbros Svälten. Hungersåren som formade Sverige handlar om nödåren 1867-1869 där extremt väder ledde till vad som kallas för den största naturkatastrofen i Sveriges moderna historia.

Man kan fundera på om Augustjuryn omedvetet eller inte velat kompensera, ähum, bristen på fingertoppskänsla inför samtidens normer som just nu tycks utmärka det andra stora svenska litteraturpriset. Årets bokskörd är politisk och smal. Och det sker på bekostnad av de breda namnen. Bland årets nominerade finns varken Jonas Gardells mammahyllning, Jonas Hassen Khemiris pappaklausul eller Sara Stridsbergs svarta berättelse från dödens gränsland i Kärlekens Antarktis.

LÄS MER: "Det finns absolut saker jag inte kan skriva om"

Dessutom lyser ett av de stora förlagen med sin frånvaro. Kolossen Norstedts, som vanligtvis brukar dela lika med Albert Bonniers och Natur och kultur har inte lyckats kamma hem en enda nominering i år. I stället har Weyler, Modernista, Atlas, Max Ström och nykomlingen Polaris knipit åt sig varsin plats.

...Och så är det roligt att GP:s medarbetare Ulf Eriksson nomineras för diktsamlingen Skalornas förråd.