Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

24-årige Hadi Matar förs in i rättssalen inför häktningsförhandlingarna under lördagen.  Bild: Gene J. Puskar
24-årige Hadi Matar förs in i rättssalen inför häktningsförhandlingarna under lördagen. Bild: Gene J. Puskar

Åklagaren: Dådet mot Rushdie var planerat

Mannen som misstänks för att ha attackerat och knivhuggit författaren planerade dådet på förhand, hävdar åklagaren enligt nyhetsbyrån AP.
Samtidigt ser Rushdie ut att överleva sina skador, och kunde under natten mot söndag kopplas bort från den respirator han vårdats i.

Iförd handfängsel och en svartvit fångdräkt klev Hadi Matar, 24 år, in i rättssalen i västra New York. Han står misstänkt för att ha knivhuggit författaren Salman Rushdie upprepade gånger i samband med en föreläsning under fredagen.

Under lördagens häktningsförhandling meddelade Matars försvarsadvokat, Nathaniel Barone, att den misstänkte nekar till brott. Distriktsåklagare Jason Schmidt, som nu har väckt åtal gällande mordförsök, hävdar å sin sida att dådet hade planerats på förhand.

– Det här var en målinriktad, oprovocerad och på förhand planerad attack mot herr Rushdie, sade Schmidt enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt honom hade Matar sett till att vara i god position för dådet genom att ha förhandsköpt inträde till föreläsningen, anlänt en dag tidigare och använt sig av ett falsk-id vid insläppet. Domaren i fallet gick på åklagarens linje och beslutade att häkta Matar utan möjlighet till borgen.

Rushdie talbar igen efter attacken

Under natten mot söndagen kom det lugnande beskedet: Rushdie är återigen talbar och behöver inte längre respiratorvård efter knivattacken.

Han vårdas fortsatt på sjukhus för allvarliga skador, men enligt hans författarkollega Aatish Taseer finns det inte längre något respiratorbehov och Rushdie ska enligt honom ha börjat "prata (och skoja)", skriver Taseer på Twitter.

Uppgifterna bekräftas också av Rushdies agent.

LÄS OCKSÅ: Rushdie toppar boklistor efter attacken

Höggs drygt tio gånger

Det var strax efter klockan 17 i fredags, svensk tid, som dådet mot den världsberömde författaren utfördes i Chautauqua, långt nordväst i delstaten New York i USA.

I samband med att Rushdie presenterades inför sitt föredrag sprang den misstänkte upp på scenen och gick till attack. Rushdie föll därefter till marken och fick enligt CNN, som hänvisar till åklagaren, motta tio hugg. Fyra av dessa ska ha riktats mot buken, tre mot halsen, ett mot ögat och ett mot bröstet, tillsammans med ett skärsår över hans högra lår.

Hadi Matar övermannades av människor i publiken och kunde snabbt gripas av två poliser som närvarade vid föreläsningen. Rushdie flögs i sin tur till sjukhus, där han först opererades i timmar och därefter placerades i ventilator.

Hans agent Andrew Wylie sade under natten mot lördag att skadeläget var allvarligt. Författaren skulle ”troligtvis förlora ett öga”, nerverna i hans arm hade kapats och hans lever hade skadats av knivhuggen.

LÄS OCKSÅ: Rushdieattacken: "Chockvåg genom litteraturvärlden"

LÄS OCKSÅ: Iranska medier hyllar dådet mot Rushdie

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.