Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Aron Flam friades den 9 oktober från upphovsrättsbrott i målet kring Bertil Almqvists ”En svensk tiger”. Bild: Jessica Gow/TT
Aron Flam friades den 9 oktober från upphovsrättsbrott i målet kring Bertil Almqvists ”En svensk tiger”. Bild: Jessica Gow/TT

Åklagaren överklagar domen mot Aron Flam

I dag kom beskedet att åklagaren överklagar domen i målet om Bertil Almqvists ”En svensk tiger”.

Den 9 oktober friades Aron Flam från upphovsrättsbrott i målet kring Bertil Almqvists ”En svensk tiger”, vars rättigheter ägs av Beredskapsmuseet.

I dag kom beskedet att åklagaren väljer att överklaga domen.

– Efter analys av Patent- och marknadsdomstolens dom har jag gjort en samlad bedömning och kommit fram till att saken behöver prövas i högre instans, säger kammaråklagare David Ludvigsson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Recension: ”En svensk tiger” av Aron Flam

Den 9 oktober ansåg Patent- och marknadsdomstolen att Aron Flams version av ”En svensk tiger” var allt för lik originalet för att kunna betraktas som ett självständigt verk.

Däremot ansåg de att den utgör ett parodisk inslag och därför faller under det så kallade parodiundantaget.

Parodiundantaget innebär att det kan vara tillåtet att använda andras rättighetsskyddade verk om det till exempel sker i ett förlöjligande syfte.

Enligt åklagaren är parodiundantaget dock inte tillämpligt i just detta fall och att Aron Flam därför ska dömas för brott mot upphovsrättslagen i enlighet med åtalet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.